pixabay.com
Američka zastava (Foto: Ilustracija)

Vašington je proširio sankcije protiv Sirije, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Spisak je proširen za 13 pravnih lica iz Sirije, Libana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i za tri sirijska državljana sa istim prezimenom.

Na spisku se, između ostalog, našla kompanija „Internešenal trejding“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a sva fizička lica uneta na spisak povezana su sa njom.

Takođe su na spisak stavljene trgovinske kompanije, proizvođač šećera iz Homsa i holding kompanija „Aman“ iz Sirije.

Sankcije su usmerene protiv sirijskog biznismena Samera Foza i njegove kompanije, preciziralo je Ministarstvo finansija SAD. Prema navodima tog ministarstva, Foz i njegovi rođaci iskoristili su konflikt u Siriji kako bi ostvarili profit. Ministarstvo finansija je Foza nazvalo „sirijskim oligarhom“, koji direktno podržava vlasti Sirije i gradi luksuzne hotele na „ukradenoj“ zemlji.

„Ministarstvo finansija namerava da pozove na odgovornost one koji profitiraju i pune džepove Asadovog režima dok sirijski građani pate zbog humanitarne krize“, izjavila je zamenica ministra finansija Sigal Mandelker.

Foz se od januara nalazi na sankcionom spisku Evropske unije.

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Siriju Džejms Džefri izjavio je da Vašington novim sankcijama želi da podstakne sirijskog predsednika Bašara el Asada na političko rešenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here