pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sjedinjene Države planiraju da rasporede do šest nuklearnih bombardera B-52 u Australiju, saznaje Televizija ABC.

Ovaj provokativan potez je usmeren direktno na Kinu, smatraju stručnjaci koji su govorili za emisiju “Četiri ugla“.

Istraživanje ove medijske kuće otkriva da Vašington planira da izgradi namenske objekte za džinovske letelice u vazdušnoj bazi Tindal, južno od Darvina u Severnoj teritoriji.

Kako se ističe, SAD su izradile detaljne planove za ono što nazivaju “operativni objekat eskadrile“, koji bi bio korišćen tokom sušne sezone na severu Australije, od maja do oktobra. Takođe, predviđen je i centar za održavanje i veliki hangar u kojem će biti “parkirani“ B-52.

Ovi avioni su okosnica američkog ratnog vazduhoplovstva više od 60 godina, a imaju sposobnost da izvedu udare dugog dometa – nuklearnim i konvencionalnim oružjem.

Stacioniranje bombardera na severu Australije je upozorenje Kini, u vreme kada se strahuje da se Peking sprema za napad na Tajvan, kaže za ABC Beka Vaser iz Centra za novu američku bezbednost.

– Pozicioniranje bombardera koji bi mogli da budu u dometu potencijalnog napada na kinesko kopno, moglo bi biti veoma važno za slanje poruke Kini da bi bilo koja njena akcija protiv Tajvana mogla da se proširi – kaže Vaser.

Saznanja emisije “Četiri ugla“ ukazuju na to da bi bombarderi bili samo deo mnogo većeg jačanja vojnih kapaciteta širom severne Australije, uključujući veliko proširenje obaveštajne baze Pajn Gep, koja bi igrala vitalnu ulogu u slučaju sukoba s Kinom.

“Naša sposobnost da rasporedimo bombardere američkog vazduhoplovstva u Australiju šalje snažnu poruku protivnicima o sposobnosti da upotrebimo razornu vazdušnu snagu“, saopštile su Vazdušne snage SAD (US Air Force) za emisiju “Četiri ugla“.

Ovakva saznanja su kod mnogih izazvala zabrinutost da bi Australija mogla da učestvuje u slučaju bilo kakvog sukoba između SAD sa Kinom.

Viši naučni saradnik na Institutu Nautilus i ​​dugogodišnji aktivista protiv nuklearnog oružja Ričard Tanter kaže da bi to bila “velika ekspanzija posvećenosti Australije ratnom planu SAD prema Kini“.

– To je znak Kinezima da smo voljni da budemo “vrh koplja“ – kaže Tanter.

On smatra da je planirano raspoređivanje bombardera značajnije od stalne rotacije američkih marinaca u bazi u Darvinu.

– Teško je zamisliti otvoreniju obavezu koju bismo mogli da preuzmemo i otvoreniji signal Kinezima da se slažemo s američkim planiranjem rata protiv njih – kaže Tanter.

Drugim rečima, rastući značaj severne Australije za SAD, čini pre svega Darvin i Tindal kineskom metom u slučaju rata.

To je za ABC potvrdila i Beka Vaser iz Centra za novu američku bezbednost, koja u sklopu svog rada vodi simulacije ratnih scenarija, radi ispitivanja kako bi potencijalni sukob mogao da se razvija.

– U scenarijima u kojima bi se Australija uključila u borbu ili dozvolila Vašingtonu da koristi baze na severu, postala bi meta Kine. Postoje moguće varijante da napadi ne bi bili uspešni zbog toga što bi Kina već potrošila oružje potrebnog dugog dometa, ali s druge strane, ko kaže da Kina u budućnosti neće imati naprednije rakete koje bi bile pogodnije za potencijalni napad na Australiju – objašnjava Vaser u emisiji “Četiri ugla“.

Rastuće tenzije s Kinom učinile su severnu Australiju ključnim vojnim središtem za SAD, koje su se već obavezale da će uložiti više od milijardu dolara za unapređenje vojnih kapacitetra širom severa.

Samo proširenje vazdušne baze Tindal koštaće oko 100 miliona dolara. Američko vazduhoplovstvo kaže da će hangari za bombardere biti završeni krajem 2026.

Ranije ove godine, Ministarstvo odbrane SAD već je izdvojilo 14,4 miliona američkih dolara za operacije i održavanje eskadrile u Tindalu.

“Objekat za eskadrilu je potreban za podršku strateškim operacijama i za izvođenje više 15-dnevnih vežbi obuke za raspoređene B-52 tokom sušne sezone u Severnoj teritoriji“, navodi se u američkim dokumentima u koje je ABC imao uvid.

SAD takođe planiraju da izgrade rezervoare za skladištenje goriva za avione i bunker za municiju.

– Sever Australije je u novom geopolitičkom okruženju najednom postao strateški mnogo važniji, ako ne i od presudnog značaja za SAD – kaže Pol Dib, bivši visoki zvaničnik Ministarstva odbrane u Kanberi.

Inače, veće prisustvo američkih vojnih snaga u Australiji nagovešteno je tokom prošlogodišnjih ministarskih sastanaka, poznatih kao AUSMIN.

– Podržavamo velike inicijative za stacioniranje snaga koje će proširiti naš pristup i prisustvo u Australiji – rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin, a prenosi emisija “Četiri ugla“.

Na pitanje novinara Televizije ABC, kada bi moglo da počne razmeštanje bombardera B-52 u bazi Tindal, Ministarstvo odbrane Australije nije želelo da odgovori.

“Ovo je samo početak“

Ešli Taunshend iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir kaže da će dopremanje bombardera B-52 u Tindal biti samo početak.

– Videćemo i mnogo veći broj američkog vojnog osoblja u Australiji i to iz sva tri roda vojske – mornarice, vazduhoplovstva i pešadije, kao i povećan broj marinaca koji su već u Darvinu – kaže ovaj stručnjak i dodaje da će ključna biti izgradnja 11 velikih rezervoara za gorivo.

Ta skladišta su ranije bila smeštena samo u Perl Harboru na Havajima, a sada se raspoređuju na više lokacija širom sveta.

Invazija moguća za tri godine

Prema rečima Orijane Skajlar Mastro, akademika i američkog analitičara sa Univerziteta Stanford, “vremenski okvir za napad Kine na Tajvan je u periodu od 2025. do 2027“.

– To u velikoj meri zavisi od toga kada će kinesko rukovodstvo, a posebno predsednik Si Đinping, biti uvereni da njihova vojska može to da izvede. Unazad 15 godina kineska vojska bi rekla “ne“, ali od kraja 2020. prvi put počinju da govore “da“ i mislim da je to značajna poruka na koju treba da obratimo pažnju – kaže Mastro.

Špijunski centar

Iako su vlade obe zemlje nagovestile rastuće vojno prisustvo SAD u Australiji, proširenje obaveštajne baze Pajn Gep nedaleko od Alis Springsa i dalje je prekriveno velom tajne.

Međutim, Ričard Tanter sa Instituta Nautilus kaže za ABC da “zajednička špijunska baza prolazi kroz veliku nadogradnju“. On ističe da mesecima proučava satelitske snimke Pajn Gepa i procenjuje da je broj džinovskih antena porastao za više od trećine u poslednjih sedam godina.

– Te moćne “uši i oči“ Pajn Gepa sada su u velikoj meri fokusirane na Kinu, u potragu za kineskim raketnim lokacijama i komandnim centrima – kaže Tanter, navodeći da bi Pajn Gep u slučaju sukoba SAD i Kine igrao veoma značajnu ulogu, posebno za američke protivraketne sisteme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here