pixabay.com
Bela kuća

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da dodaje 33 kineske kompanije i druge institucije na ekonomsku crnu listu zbog, kako je obrazloženo, kršenja ljudskih prava i zabrinutosti za američku nacionalnu bezbednost koji uključuju oružje za masovno uništenje i druge vojne aktivnosti.

Crna lista najnoviji je napor administracije američkog predsednika Donalda Trampa da napadne kompanije koje su vezane za vojne nabavke i kazni Peking zbog postupanja sa muslimanskim manjinama, a do nje dolazi u trenutku kada su lideri Komunističke partije u Pekingu otkrili detalje plana o zakonu o nacionalnoj bezbednosti Hongkongu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojters.

Odeljenje za trgovinu saopštilo je da sankcioniše devet kompanija i institucija na osnovu toga što su „saučesnici u kršenjima ljudskih prava i zloupotrebama počinjenim u kineskoj kampanji represije, masovnog proizvoljnog pritvora, prinudnog rada i nadzora visoke tehnologije protiv Ujgura“ i drugih.

Odeljenje za trgovinu je takođe dodalo 24 vladine i komercijalne organizacije na ekonomsku listu zbog omogućavanja nabavljanja stvari koje, kako se navodi, može koristiti kineska vojska.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime