EPA-EFE
Američki vojnici

U Evropi se poslednjih meseci održava sve veći broj vojnih vežbi uz učešće američkih vojnika, na kojima se vežbaju novi načini prebacivanja naoružanja i opreme vojsku, piše američki portal „Biznis insajder“.

Manevri se održavaju u trenutku kada se zaoštravaju odnosi sa Rusijom i pokazuju da NATO koristi nove pristupe.

Tako su u junu, na bazi Esberg u Danskoj, američki vojnici iskrcali 300 jedinica tehnike koju je potrebno železnicom prebaciti u Poljsku, gde je smeštena vojska NATO-a.

„Ovo je prvi put, da je vojska SAD sarađivala sa danskim Oružanim snagama u luci Esberg na operacijama ove vrste“, navodi se u saopštenju američke vojske i podvlači da ona namerava da koristi više luka za manevre.

Pre mesec dana se slično dešavalo i u albanskoj luci Dures uoči početka vežbi „Branilac Evrope 21“. SAD i njihovi saveznici nameravaju da poboljšaju infrastrukturu u evropskom regionu.

General američkih Oružanih snaga Tod Volters je još 2019. godine primetio važnost rešavanja problema kontrole kretanja jedinica i tehnike, navodi portal. Razvijena mreža vazduhoplovnih baza radi na principu: „pucati, kretati se i uspešno komunicirati sa svim potencijalnim neprijateljem“, rekao je nedavno Volters.

„Biti smrtonosan u vazduhu, na kopnu, na moru, u kosmosu i sajber prostranstvu je važno kao i u logistici“, na ovaj način je general formulisao zadatke za NATO vojnike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here