EPA/Kusthrim Ternava

Amerika od Kosova traži da uloži u američka očekivanja o efikasnom izvršavanju sporazuma o ZSO, jer je Americi to potrebno da pojača pritisak na Srbiju u meri koja je neophodna da se Srbija navede na tzv. međusobno priznanje sa Kosovom, ocenjuje diplomata u penziji Vladislav Jovanović.

– To javno pozivanje Kosova da učini šta je neophodno za formiranje ZSO i da omogući Srbima na Kosovu i Metohiji da učestvuju na izborima u Srbiji, izgleda kao pritisak, a u stvari to je nalog zbog šireg interesa i cilja da se nezavisno Kosovo privede kraju, a za šta je Kosovo prvenstveno i zainteresovano – kaže Jovanović.

On tako analizira poruke koje je juče preneo izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Po njegovoj oceni, Eskobar je samo prethodnica tvrde politike koja će biti vođena prema Beogradu u naumu da se nezavisnost Kosova privede kraju i to vrlo brzo.

– Za to su potrebne dve strane, Kosovo i Beograd. Na tom putu koji Amerika sugeriše, Beograd verovatno sve zahtevnije traži izvršenje sporazuma o formiranju ZSO – rekao je Jovanović odgovarajući na pitanje kakve je opcije Eskobar ostavio otvorenim ako je rekao da sporazum treba da bude fokusiran na međusobno priznanje, a s druge strane, da je za SAD prihvatljivo ono što je prihvatljivo za obe strane.

Jovanović očekuje da će Kosovo, koliko god izgledalo da se ponaša kočoperno u odnosu na svoje sponzore, ovoga puta biti prilično kooperativno i da će to pružiti mogućnost Americi da izvrši novi dodatni pritisak na Srbiju da i ona učini potrebne ustupke kako bi se što više i što pre postigao konačni rezultat, a to je međusobno priznanje.

– Mi smo tu glavna strana koja će biti izložena pritiscima koji dosad nisu postojali u ovakvoj direktnoj i tvrdoj meri. A međunarodne okolnosti, naročito ove u vezi sa Ukrajinom, idu naruku Americi, koja svoj novi pritisak može opravdavati potrebom da se saniraju sve krizne situacije na Balkanu. Osim Kosova, to je BiH, odnosno Republika Srpska i ta dva kraka vršenja pritisaka biće paralelna i prilično hitna. Ja vidim da je Eskobar samo prethodnica te tvrde politike koja će biti vođena prema nama – naveo je Jovanović.

S obzirom na to da Eskobar nije eksplicitno odgovorio na pitanje prištinskog portala – da li su SAD za razmenu teritorija između Kosova i Srbije, Jovanović kaže da se Eskobar nije tome ni protivio.

– To se malo vraća na onaj period od pre dve, tri godine kada je bilo i u javnosti mnogo govora o nekoj razmeni teritorija, ali taj sporazum bi bio između Kosova i Srbije i nije se dovodio nikad u vezu sa Republikom Srpskom. Da li Eskobar ostaje samo u odnosima između Srbije i Kosova ili ima i neku širu projekciju, sada je teško reći. Ali, pošto se paralelno zaoštravaju stvari i prema Republici Srpskoj i prema Srbiji zbog Kosova, ništa ne bi trebalo unapred isključiti – rekao je Jovanović.

Dodaje da se tu ponovo pojavljuje onaj probni balon koji je Slovenija pustila pre godinu dana.

– Sve je to maglovito, sve može da bude igra nerava, igra probnih balona i ništa nije predvidljivo. Samo je predvidljiv jedan sve urgentniji američki interes da se odnosi izmedju Srbije i Kosova što pre normalizuju, razume se na štetu Srbije. Videćemo šta će dalje biti. U svakom slučaju, razne karte se otvaraju, učesnici su uvek isti, lokalni, plus zapadne sile, a videćemo šta će razvoj dalje doneti – kaže Jovanović.

Jovanović kaže da je Amerika ta koja određuje cilj, tempo i korak do cilja, a da je cilj presuđen onda kada je Kosovo pod američkim pečatom i ovlašćenjem proglasilo nezavisnost i kada je to priznato od Amerike i niza zapadnih zemalja.

3 COMMENTS

  1. Ja se sa vama u potpunosti slazem gospodine Jovanoviču viste pametan čovjek ja mislim ako na Kosovu bude solucija razmena smanjene teritorije umjesto 4 opštine na severu biče ponudzeno samo 2 opštine uzi il ostavi morače dase prihvati sa strane Srbije i naravno naterati Srbiju i Kosovo na dogovor na štetu tog stanovništva koji tu zive onda biče isti princip vazečih pravila i veliki pritisak i na Republiku Srpsku istom teorijom i praksom naravno na štetu RS u značajnom smanjenje njene trenutne teritorije i tako naterati Republiku Srpsku i Bosnu na dogovor da bi Amerika i rešila oba slučaja isto vremeno istom mjerom i brzinom dok Rusija ima druge strateške interese velikog voznog značaja za Rusiju u Kazakistanu pa mora da odstupi od odbrane Srbije i vetta u UN to sad ide u prilog Amerikancima nikako Srbiji opet moje skromno mišlenje bi bilo dogovor sa albancima ma kakvi bili neprihvatlivi ustupci bolni biče produktivniji za Srbiju u duge staze jer od toga zavisi i trgovina i izvoz drzave isto članstvo u EU takodze očuvanje naroda koji tamo zive i rade nego razmena teritorije narod ogorčen napušta Kosovo za par godina rezultat još gora bez srba mislim ovde treba um da radi ne emocije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here