pixabay.com

Administracija Sjedinjenih Američkih Država upozorila je Kinu na mogućnost uvođenja daljih sankcija u slučaju pružanja pomoći Rusiji u vezi sa specijalnom vojnom operacijom, izjavila je ministarka finansija SAD Dženet Jelen.

Jelen se sastala u San Francisku sa potpredsednikom Državnog saveta Kine He Lifengom.

– Tokom našeg sastanka istakla sam da je za nas izuzetno važno da kineske kompanije ne pružaju materijalnu podršku ruskom odbrambeno-industrijskom kompleksu i da smo spremni da uvedemo nove sankcije – kazala je američka ministarka.

Kako je dodala, Vašington bi želeo da “Kina to spreči”.

– Vidimo dokaze da kineske kompanije – ne kažem, naravno, da se to radi uz znanje kineske Vlade, ali neke kineske privatne kompanije možda olakšavaju isporuku takve opreme i materijala Rusiji, kao i neke finansijske institucije koje mogu biti uključene u proces omogućavanja tih tokova – tvrdi Jelen.

Podsećamo, timovi američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga postigli su načelni dogovor da se dvojica lidera sastanu 15. novembra u američkom gradu San Francisku.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da Rusija i Kina ne grade nikakve vojne saveze po uzoru na alijanse iz vremena Hladnog rata, ali da kontakti Moskve i Pekinga u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi dostižu novi nivo.

2 COMMENTS

  1. Kakav bezobrazluk ove Americke admintracije.Ona ce da kazni Kinu ako saradjuje sa Rusijimme.Ameka pomaze Ukrajinu u ratu koji vodi protiv Rusije.Amerika pomaze rat izraela koji vodi protiv Palestine.Mislim da se sada od te americke pretnje Kini tresu trepavice.To je njihova velika nemoc jer gube na svim poljima u svetu.Nije Kina njihova kolonija kao EU.

  2. Ma sad će da prestanu, evo samo što nisu, jer jih vaše sankcije užasavaju! Ovi stvarno žive u nekoj svojoj realnosti!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here