Tanjug
Aleksandar Vulin

Sjedinjenje Američke Države su danas uvele sankcije Aleksandru Vulinu, direktoru Bezbednosne informativne agencije Srbije (BIA).

Vulinu se na teret stavljaju umešanost u “organizovani kriminal, trgovinu narkoticima” i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove “ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije”.

Kako je saopšteno, danas je Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala “osobu u Srbiji u skladu sa Izvršnom naredbom (E.O.) 14033”.

BIA i ministarstva nisu obuhvaćeni sankcijama

Aleksandar Vulin je, navodi se u saopštenju, upleten u “transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije”. Vulin je održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, kog su SAD već sankcionisale, “pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije”.

“On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu. Vulin je direktor Bezbednosno informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova. Ove institucije nisu na meti ovih sankcija”, navodi se u objavi.

Kako je navedeno, sankcionisanje Vulina pokazuje odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost sve one koji su „angažovani u korumpiranim poslovima kojima unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”.

5 COMMENTS

  1. Ko ce uvesti sankcije Americi za posiljke oruzja I nicije ukrajini i za snabdevanje Evrope narkoticima kao i izazivanje ratova sirom svijet.Ako iko treba da bude sankcionisan onda je to Amerika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here