pixabay.com

Američko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su bivšim srpskim poslanicima Vjerici Radeti i Petru Jojiću uvedene sankcije, jer su bili umešani u veliku korupciju i podmićivali i zastrašivali svedoke da ne svedoče pred Haškim tribunalom protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Američko ministarstvo je dodalo da je njihovo ponašanje ometalo sudske procese, što je navelo Haški tribunal da izda međunarodne naloge za njihovo hapšenje zbog nepoštovanja suda, “čime su ugrozili regionalnu stabilnost i negativno uticali na nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država”.

Odlukom o uvođenju sankcija, Amerika je potvrdila svoju posvećenost borbi protiv korupcije, koja šteti javnom interesu, ometa ekonomski prosperitet partnera i ograničava sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svojih naroda, istaknuto je u saopštenju.

– SAD nastavljaju da stoje uz sve građane Srbije u podršci demokratiji i vladavini prava i nastaviće da pozivaju na odgovornost za one koji zloupotrebljavaju javnu vlast radi lične koristi – dodaje se i navodi da su sankcije uvedene i Jojićevom sinu Gojku.

Američka diplomatija je navela da su te sankcije uvedene u okviru odredbe Zakona o budžetu Stejt departmenta kojom je sankcionisanim osobama zabranjen ulazak u Ameriku.

Vjerica Radeta je potpredsednica SRS, a Jojić je posle izbornog neuspeha stranke na izborima 2020. godine, postao odbornik SRS u Skupštini grada Pančeva, a Haški Tribunal je još u januaru 2015. godine izdao nalog za njihovo hapšenje.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je, međutim, da nema zakonskih osnova za njihovo izručenje, zato što Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

5 COMMENTS

  1. nakon vise od 3 g. sudjenja izvedenih dokaza i svedoka, hrvatski generali gotovina i markac osudjeni na 24 i 18.g. zatvora. svega nekoliko meseci kasnije, bez rasprave sa istim sudskim materijalom oslobodjeni. ili su ova dvojica korumpirali sud (neko za njih) ili je prvostepeno vece trebalo da odgovara jer ljude bezrazlozno osudilo na 42.g. robije?

  2. Korupcija. Šta se podrazumeva pod terminom korupcija u političkom žargonu? Evo jednstavnog pojašnjenja. Koupcija = Lobiranje. Dva izraza istoga značenja. Korupcija je kažnjivo i sankcionisano krivično delo a Lobiranje je politički legalizovano nekažnjivo krivično delo. Svako političko dešavanje u celom ovom našem modernom kontinuumu je samo legalizovanje sijaseta krivičnih dela od pojedinaca koji se istim poslom bave kako u vlasti tako i opoziciji. Isti zajedno sa onima koji lobiraju odnosno koruptivnim radnjama ostvaruju ciljeve pojedinih manjih grupa do razmera investicionih fondova treba nazivati kriminalcima. Neretko oni vladaju kompletnim ekonomskim sferama više kontinenata. Lobiranje “velikih” ima za cilj jednako tako masovno ozakonjenje “prvog” po težini krivičnog dela a to je ubistvo. Legalizacija, nekažnjivost masovnih ubistava naziva se RAT. Grumph: Bolje Bob nego Rock/black/!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here