pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američko ratno vazduhoplovstvo planira da vrati u službu bazu na pacifičkom ostrvu Tinijan sa kojeg su poleteli avioni koji su bacili atomske bombe na Japan, kako bi proširile opcije u slučaju neprijateljstava sa Kinom, saopštio je komandant Pacifičkog ratnog vazduhoplovstva SAD, Kenet Vilsbah.

On je rekao za Nikkei Asia da će severna pista na ostrvu postati “opsežan” objekat kada se završe radovi na krčenju džungle, koja je narasla preko baze otkako su je poslednje jedinice američke vojske napustile 1946. godine, prenosi CNN.

“Ako budete obratili pažnju u narednih par meseci, videćete značajan napredak, posebno na severu Tinijana”, rekao je Vilsbah, ali nije dao vremenski okvir do kada će pista biti operativna.

Ratno vazduhoplovstvo takođe gradi objekte na Međunarodnom aerodromu Tinijan u centru ostrva.

Iz Pacifičke komande potvrdili su Vilsbahove komentare, ali su rekli da nema zvaničnog objavljivanja na ovu temu.

Tinijan je deo Severnih Marijana ostrva, američke teritorije u Paficiku, na oko 6.000 kilometara zapadno od Havaja i na njemu živi oko 3.000 ljudi.

Sa Tinijana je 6. avgusta 1945. poleteo bombarder “Enola Gay” koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu, kada je u prvom naletu ubijeno 70.000 ljudi.

Tri dana kasnije, odatle je poleteo avion “Bockscar”, koji je bacio bombu na Nagasaki, kada je ubijeno 46.000 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here