EPA/MICHAEL KLIMENTYEV
Sergej Lavrov, Vladimir Putin i Donald Tramp

Amerika je oštro nastupila u nameri da po ubrzanom postupku reši najvažnije pitanje na Balkanu – status Kosova. Da li je trenutak da se u taj proces aktivno uključi i Rusija? pita Sputnjik.

Bivši ambasador SRJ u Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović i diplomata u penziji Zoran Milivojević saglasni su: šta god da sada rade SAD ili Zapad, na kraju će se naći pred Rusijom u SB UN. Drugim rečima – Rusija će imati poslednju reč. Takođe, ukoliko se menja format pregovora, oni ocenjuju da bi odmah trebalo uključiti i Moskvu.

Jovanović za Sputnjik kaže da je Rusija na neki posredan način već prisutna u pregovorima Beograda i Prištine. Ali kada dođe do odlučujućeg trenutka, pored vodećih država EU i Vašingtona, morale bi direktno da se uključe i Rusija i Kina i da se onda kosovsko pitanje razmotri u okviru UN i Rezolucije 1244.

„SAD nisu spremne da iz ruku ispuste Kosovo“

– I to bi moralo da se rešava u okviru odluke Badinterove arbitražne komisije o tome da sve bivše jugoslovenske republike postaju nezavisne u republičkim granicama. SRJ je u UN primljena u republičkim granicama, a u okviru Srbije je bilo i Kosovo i Metohija. Dakle, to bi trebalo postaviti kao početnu osnovu za pronalaženje konačnog i trajnog rešenja – kaže on.

Jovanović dodaje da se za sada ne zna da li će do ove opcije doći i dodaje da nam, na žalost, ostaje samo da čekamo. SAD, smatra on, u ovom trenutku nisu spremne da iz ruku ispuste Kosovo, kao stečeno dobro posle neovlašćene vojne agresije na Srbiju i SRJ.

Zoran Milivojević ne misli da će Amerika uspeti da kosovsko pitanje prebije preko kolena.

– Stav Rusije je jasan i tu nema nikakve dileme. Dakle, bilo koja verifikacija nekakvog sporazuma koji predviđa regulisanje statusa KiM podrazumeva da sve prođe kroz SB UN. Ambicija SAD, Prištine i NATO da Kosovo postane članica UN i da dobije pun subjektivitet ne može da se ostvari bez SB UN i Rusije – isstiče Milivojević.

5 KOMENTARA

  1. Da da.Takobi trebalo da bude:Rusija da ima poslednju reč kad je Kosovo u pitanju,a da li će tako i biti videćemo.

  2. Pitanje za rukovodstvo R.Srbije: Zasto u pregovorima sa Pristinom ne insistiraju na stavovima Badinterove komisije i ne polaze u pregovorima od tih stavova po kojima se rasturena tj.razdruzena bivsa Jugoslavija? Ne shvatam da li oni namerno rade u korist svoje stete,pocev od onako glupo i nestrucno postavljenog pitanja Medjunarodnom sudu pravde u Hagu o samoproglasenju nezavisnosti KiM,za koje je i prosecnom gradjaninu bilo jasno da nesto sa pitanjem nije u redu, cim su podrzavaoci nezavisnog Kosova* na celu sa SAD tako lako pristali da to pitanje dodje na razmatranje,i da se sud nije proglasio nenadleznim?!! To samo nasem rukovodstvu nije bilo sumnjivo,nego su se cak i hvalili kako smo „uspeli staviti to pitanje na dnevni red i pored protivljenja SAD“

  3. Za kakvo zadnji rec pisete vi kad u Kosovo ima 3 posto vase sorte i to 2 posto jedva cekaju minimalac pa da uljuriraju u pijanstvo po prodavnice stase kosovo tice kerovi laju a mi radimo i gradimo !

  4. Samo vi radite i gradite,siptari nisu svesni da pitanje buducnosti Kosova* nije definitivno reseno dok se ne potvrdi u Savetu Bezbednosti UN,a znamo ko tamo odlucuje! Dokaz da je neizvesna buducnost Kosova* je i taj sto zapadne kompanije,iako su pod pritiskom svojih vlada,odbijaju da otvaraju firme tamo. Svima je jasno dok god ta samoproglasena i separatisticka pokrajina Rep.Srbije ne postane ravnopravi clan Ujedinjenih Nacija,siptari samo mogu da lazu sebe i druge da su nezavisni,iako svi znaju da nisu!Jer da su zaista nezavisni,zasto bi Amerikanci i EU insistirali da moraju sa Srbijom potpisati sporazum o priznanju? Uostalom Srbija je i tako medjunarodno priznata jos od 1878 god.i clan je UN od njihovog formiranja, tako da je nema potrebe da je danas neko priznaje. Jevreji su cekali 2000 god. da povrate svoju drzavu i teritoriju sa koje su proterani, i na kraju su uspeli da je vrate.I Srbija moze da ceka jos 20 god.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime