EPA/ Jim Lo Scalzo
Bela kuća

Politika SAD u međunarodnoj areni izaziva krizu u UN i podriva svetski poredak, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Poljanski je na okruglom stolu pod nazivom “Svet bez UN” izjavio da se kriza dešava ne u UN nego u svetu.

On je ukazao na činjenicu da još od svog osnivanja UN nikada nisu postojale u ovako uzavrelim okolnostima, prenosi Tass. Ruski diplomata je rekao da kriza kakva je trenutno nastala zaista postoji i da se ne dešava u UN.

– Da budem iskren, povezana je sa politikom jedne jedine zemlje – SAD – precizirao je on.

Poljanski je rekao da je kriza u svetu povezana sa težnjom SAD da svuda proširi svoj uticaj.

Ipak, niko ne negira činjenicu da treba da se sprovede reforma Saveta bezbednosti UN, priznao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN. On je rekao da se debata oko ovog pitanja vodi se već 20 godina i da se ne može reći da u tom pogledu nije načinjen progres.

Savet bi trebalo da se proširi i u njegovom sastavu trebalo bi da se nađu države Azije, Afrike, Južne Amerike, rekao je Poljanski i dodao da je to proces evolucije, a ne revolucije, i da on ne vidi ništa loše u tome.

Ruski diplomata je rekao da je potrebno da se sprovedu reforme i Generalne skupštine UN i da je ovaj proces u toku. On nije bez poteškoća, ali nije reč ni o čemu kritičnom, istakao je on.

Kritično je samo ponašanje SAD na globalnoj sceni, a ovaj trend pojačao se za vreme mandata Donalda Trampa, ocenio je Poljanski. On je istakao da je zabrinjavajuće to što SAD pokušavaju da budu svetski policajac.

Opasni su pokušaji SAD da proširi uticaj svojih zakona van granica zemlje i da uvede ekstrateritorijalne sankcije, istakao je ruski diplomata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here