Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili tvrdi da su Amerikanci u jeku borbi u Donbasu spremili plan za zauzimanje Donjecka.

U intervjuu za TV „Ukrajina 24“ on je naveo da je bivši direktor CIA Dejvid Petreus pozvao vlasti u Kijevu da krenu u ofanzivu na Donjeck i da su čak spremili plan za zauzimanje grada.

Prema njegovim rečima, Petreus mu je poslao sms poruku u kojoj je po tačkama izneo zašto je to bio dobar trenutak da se uđe u Donjeck.

On dodaje da je plan bio upućen i tadašnjem predsedniku Ukrajine Petru Porošenku ali da on nije odreagovao.

I on sam je, kako je rekao, kontaktirao sa Porošenkom i pokušao da sa njim razgovara o Petreusovom planu ali je tadašnji ukrajinski lider preveo razgovor na drugu temu.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski imenovao je bivšeg predsednika Gruzije i nekadašnjeg upravnika Odeske oblasti, Mihaila Sakašvilija, za šefa izvršnog odbora Nacionalnog saveta za reforme.

Sakašvili napustio je Gruziju 2013. godine, odmah nakon inauguracije predsednika Georgija Margvelašvilija. U domovini je protiv njega pokrenuto nekoliko krivičnih predmeta, a zbog nekoliko optužbi osuđen je na zatvorsku kaznu u odsustvu.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. jula prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu paljbe, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Pored toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju da budu na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here