pixabay.com
Foto: Ilustracija

Novi borbeni avion koji je proizvela kompanija Boing isporučen je Američkim vazduhoplovnim snagama.

Radi se o borbenom avionu F-15EX sa dva sedišta koji će zameniti aktuelni F-15C/D model, a donosi brojna elektronska poboljšanja.

“Ovo je veliki trenutak za nas. Sa svojim velikim kapacitetom oružja, digitalnom ‘kičmom’, otvorenom arhitekturom, F-15EX će biti ključni element naše flote taktičkih borbenih aviona. Avion može nositi hipersonična oružja, što će mu dati predost u budućim bliskim sukobima”, izjavio je Šon Dori, program menadžer zadužen za kupovinu, modernizaciju i održavanje aviona.

Novim borbenim avonom može upravljati samo jedan pilot, ima daljinske kontrole leta, ekrane digitalnog kokpita i napredne avioničke sisteme. Takođe, ima kapacitet nošenja hipersoničnog oružja koje je izuzetno važno za buduće bliske sukobe, prenosi Klix.

Ono što je njegova velika prednost jeste činjenica da nisu potrebni novi logistički lanci, dodatna obuka pilota, modificiranje infrastrukture, programski uredi niti integracija oružja. Avion će se lako integrisati u sistem, što štedi vreme i novac.

Sledeći avion F-15EX će biti dostavljen krajem aprila. Narednih šest aviona će biti dostavljeno 2023. godine,

S obzirom da su potrebna rigorozna testiranja, američke zračne snage još neko vreme neće koristiti nove avione za svoje misije.

 

2 COMMENTS

  1. Биће искориштен на зло свету, као и све што они изуме и направе.

  2. Ništa pametno. Kao i po običaju za svetskog policajca. Kad tad ima da vam “litnu kraci”. Kada se ceo svet ujedini protiv nadolazećeg zla Amerike….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here