pixabay.com
Bela kuća

SAD izučava pitanje uvođenja novih sankcija Moskvi i proterivanje diplomata, saopštila je agencija Blumberg, pozivajući se na tri dobro obaveštena izvora.

Kako su naveli sagovornici agencije, zvanična lica administracije Džozefa Bajdena su završila pregled hakerskih napada preko „Solar Vindsa“ i mešanje u izbore u zemlji.

Izvore naglašavaju da mogući koraci SAD mogu uključivati ograničavajuće mere i proterivanje ruskih diplomata za koje oni smatraju da su „saradnici obaveštajnih službi“.

Jedan od sagovornika je izjavio da će „odgovor“ Vašingtona, verovatno, imati nekoliko elemenata, uključujući sankcije protiv određenih lica, bliskih predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i agencija koje su se, navodno, mešale u izbore u SAD.

Sajber napadi na američke institucije

U decembru je objavljeno da je izvršen masovni sajber napad na klijente kompanije za računarsku bezbednost „Solar vinds“. Među žrtvama napada su brojne američke vladine agencije. Takođe je navedeno da bi ovo mogao biti jedan od sajber-napada najvećih po razmerama i šteti nanetoj američkoj javnom sektoru.

Početkom januara kancelarija direktora Nacionale obaveštajne službe, Federalni istražni biro i Agencija za infrastrukturnu i sajber-bezbednost SAD objavili su zajedničko saopštenje da su ruski hakeri „verovatno“ umešani u veliki sajber napad na američku vladu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Moskva nije umešana u hakerske napade na vladine ustanove i kompanije u SAD. On je istakao da su sve optužbe na tu temu neosnovane i predstavljaju nastavak slepe rusofobije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here