Tanjug/AP
Američka vojska

Vežba „Brzi odgovor 21“ Oružanih snaga SAD i BiH biće održana od 17. maja do 2. juna na poligonima Manjača i Glamoč i aerodromu Dubrave, saopšteno je na konferenciji za novinare na Manjači. Kako je rečeno, američki vojnici počeli su raspoređivanje na ove poligone u BiH, a najveći broj njih stići će na sarajevski aerodrom 14. maja.

Posebna pažnja posvetiće se poštovanju epidemioloških mera zaštite učesnika vežbe od pandemije virusa korona.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović istakao je da se vežba ovog obima održava prvi put u BiH.

– To predstavlja vrstu ohrabrenja Oružanim snagama BiH i našoj državi – kazao je Mašović.

Kako je kazao Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, vežba je odbrambenog karaktera, a u njoj će biti korišćeni ključni američki putevi prema Aziji i Africi. BiH je jedna od zemalja domaćina vežbe, a u njoj učestvuje 5.000 vojnika iz SAD-a, Kanade i devet zemalja regiona.

– Vežba ima cilj da pokaže da SAD služi kao strateški partner Evropi – kazao je Podžić.

Podsetio je da je vežbu odobrilo Predsedništvo BiH, a da naša zemlja učestvuje na nivou lake pešadije, koja se obučava po NATO standardima.

– Želimo aktivnim učešćem potvrditi sposobnost integrisanja u šire odbrambene strukture, želimo pokazati da je BiH spremna učestvovati u očuvanju mira i stabilnosti u regionu – rekao je Podžić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here