pixabay.com
Ilustracija

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena se sprema da pojača oružanje Ukrajini, tako što će poslati napredne, dugometne raketne sisteme, koji su sada glavni zahtev ukrajinskih zvaničnika, reklo je više neimenovanih zvaničnika.

Administracija razmatra slanje sistema kao deo većeg paketa vojne i bezbednosne pomoći Ukrajini, što bi moglo da se obelodani sledeće nedelje, preneo je CNN.

Visoki ukrajinski zvaničnici, uključujući i predsednika Vladimira Zelenskog, zatražili su prethodnih nedelja od SAD i njenih saveznika da im obezbede višestruki raketni sistem (MLRS).

Oružani sistemi proizvedeni u SAD mogu da ispaljuju salve raketa stotinama kilometara daleko, mnogo dalje od bilo kojeg sistema koji Ukrajina već ima, a za koji Ukrajinci tvrde da bi mogao da promeni igru u njihovom ratu protiv Rusije.

Drugi sistem koji su Ukrajinci tražili je artiljerijska raketa visoke pokretljivosti, poznatim kao HIMARS, lakši sistem na točkovima sposoban da ispaljuje mnoge iste vrste municije kao i MLRS.

Ruska vojska je poslednjih nedelja udarila Ukrajinu na istoku, gde je Ukrajina nađačana brojno i oružano, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Bajdenova administracija nedeljama je razmatrala da li da pošalje raketne sisteme, zbog zabrinutosti koje je izneo Savet za nacionalnu bezbednost da bi Ukrajina mogla da koristi sisteme za izvođenje ofanzivnih napada unutar Rusije, rekli su zvaničnici.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here