EPA-EFE
Američki vojnici

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je da će američka vojna misija u Iraku biti okončana do kraja godine i istakao da ova odluka odražava stvarnost na terenu više nego velike promene u američkoj spoljnoj politici.

Još pre nego što je Bajden preuzeo predsedničku dužnost, glavni fokus SAD bio je pružanje pomoći iračkim snagama, a ne ratovanje u njihovo ime, međutim američki predsednik nije precizirao da li planira da smanji američki kontingent u Iraku, koji sada broji oko 2.500 vojnika, prenosi AP.
Ova najava predsednika SAD usledila je posle odluke da se američke snage posle 20 godina vojnog angažovanja u Avganistanu povuku iz te zemlje zaključno sa 11. septembrom ove godine.
Američka vojna intervencija u Iraku i u Avganistanu koštala je puno novca i sprečila da Amerika posveti više pažnje sve snažnijoj Kini, koju Bajdenova administracija ocenjuje kao najveći dugoročni bezbednosni izazov, preneo je Tanjug.

U razgovoru sa novinarima tokom sastanka u Ovalnoj sobi sa iračkim premijerom Mustafom el Kadimijem Bajden je rekao da je njegova administracija i dalje posvećena partnerstvu sa Irakom u trenutku kada su u toj zemlji sve aktivnije paravojne snage koje podržava Iran, koje periodično napadaju baze u kojima su stacionirane američke trupe i koje zahtevaju da sve američke trupe odmah napuste Irak.

2 KOMENTARA

  1. ЗАПАДНИ ГЕНОЦИД СЕ НЕ ПОМИЊЕ, А БИО ЈЕ НА ПРЕТЕК!

    Која будалаштина господина Инцко да озакони догађања у Сребреници као геноцид и то учињеног од стране Срба, а злочине, по њему геноцид над српском народа у Братунцу и Сребреници не помиње. Народ који је највише страдао на Балкану, српски, два милиона у Првом светском рату, скоро милион у Другом, поубијани и протерани из Крајине и КиМ и уместо геноцидно страдали народ, Инцко и скоро цео Запад страдалнике називају злочинце и геноциди. То нема нигде, само на Западу. Убијање од стране тог Запада у Либији, Ираку, Сирији, Авганисатану и Србији 1999. године није злочин и геноцид, већ, нанули им нанино, спашавање људе да не умру од своје болести, него од руке злочинаца америчке.

  2. Amerikanci otišli iz Azerbejdžana, čitaj pobegli od Talibana, sad beže i iz Iraka. Tamo su otišli da bi počinili genocid. Tako je bilo u Koreji, Vijetnamu, Laosu u Jugoslaviji. Samo išli da ubijaju nedužne ljude, i decu i da uništavaju pomenute zemlje. Svete trgni se i ohrabri se, jer tako će sotona biti pobeđen. Ako to ne uradi sav pošteni svet na ovoj planeti uradi će im prirodne katastrofe a već je počelo. Nestaće i ta sotona-aždaja po Bibliji. Ujedinite se i ustanite protiv sotone (aždaje) i pobedite, jer će takvo uništenje biti pravednije od prirodnih katastrofa (vatre, vode i osvete od Jeloustona.)

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime