EPA/ALI HAIDER
Sergej Lavrov

Ako Pentagon za svoj glavni zadatak smatra obuzdavanje Rusije i Kine, to znači da se takvom filozofijom vodi aktuelna administracija Sjedinjenih Američkih Država – obuzeti su željom da obuzdaju sve osim svoje zemlje, smatra ruski ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Prema rečima Lavrova, „tužno je“ ako šef Pentagona zaista to misli, jer postoji verovanje da su vojnici daleko oprezniji od političara u situacijama koje mogu dovesti do sukoba.

– Sama filozofija ukazuje na to da se Amerikanci pripremaju za sukob sa bilo kojom zemljom, koja pokuša da brani svoje interese. To je loše. Loše za samu Ameriku – rekao je Lavrov na pres-konferenciji nakon pregovora sa ministrima spoljnih poslova trojke Afričkog saveza.

Pokazatelj toga može biti to što, na primer, u dijalogu sa Moskvom pokušavaju da uklone iz upotrebe termin „strateška stabilnost“ i da ga zamene terminom „strateško rivalstvo“, precizirao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije nije isključio mogućnost da takav pristup može biti i pokušaj skretanja pažnje američkog stanovništva sa unutrašnjih problema, a na situaciju utiče i predizborna kampanja.

Lavrov je naglasio da je Rusija zainteresovana za razvoj normalnog dijaloga sa svim zemljama, uključujući i SAD.

On je dodao da bi Moskva želela da „svaka država na ovoj planeti postavi za svoj glavni cilj osiguravanje strateške stabilnosti zasnovane na ravnoteži interesa svih država, uključujući i vodeće sile sveta, a ne obuzdavanje bilo koga“.

Ranije je šef Pentagona Mark Esper podneo izveštaj o prvoj godini svog mandata, rekavši da je Amerika uspešno obuzdavala „agresivnu aktivnost“ Rusije i Kine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here