EPA/Wallace Woon
Američki lovac F-22

Ratno vazduhoplovstvo SAD tajno je dizajniralo, proizvelo i testiralo najmanje jedan prototip lovačkog aviona nove generacije kao deo programa Sledeće generacije dominacije u vazduhu (NGAD), objavio je dr Vil Roper, asistent sekretara Ratnog vazduhoplovstva zadužen za tehnologiju i logistiku.

Vest o testovima novom američkog aviona odjeknula je svetom. Roper je postojanje prototipa prvo potvrdio novinarki portala Defense News tokom jedne konferencije.

– Već smo napravili demonstrator i testirali smo ga u letu. Srušili smo rekorde. Spremni smo da napravimo avion sledeće generacije na način na koji to nikada nije učinjeno ranije -rekao je Roper.

Detalji i izgled novog aviona i dalje su nepoznati. To je prvi novi lovački avion SAD napravljen u poslednjih 20 godina, još od takmičenja između prototipa iks-32 i iks-35.

Ratno vazduhoplovstvo ima novi pristup razvoju i proizvodnji aviona, korišćen i za školski avion T-7A. Ističe se da to može da uštedi vreme i troškove za lovac sledeće generacije za 10 odsto.

Vil Roper je odbio da komentariše koliko je dosad proizvedeno prototipa, ko je proizvođač kao i kada je izveden prvi let.

Ne znaju se ni mogućnosti aviona, brzina, da li može da leti bez pilota…

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime