pixabay.com
Foto: Ilustracija

Grupa republikanskih poslanika u Kongresu SAD planira da predstavi ove nedelje novi predlog zakona.

On će sprečiti Amerikance da ulažu u strane odbrambene kompanije povezane s kineskom vojnom industrijom, prema dokumentu u koji je uvid imala agencija Rojters.

To bi, kako navodi britanska agencija, bila najnovija u nizu mera čiji je cilj zauzdavanje američkog finansiranja stranih firmi sa sedištem u Kini.

Poslanici Majk Galager, Džim Benks i Dag la Malfa planiraju da predstave predlog zakona kojim će se tražiti od ministra finansija Stivena Mnučina da Kongresu podnese izveštaj sa spiskom stranih odbrambenih kompanija koje imaju “velike ugovore ili su povezane ili su finansirane” od kineske vojske.

Američka preduzeća i građani bi imali rok od šest meseci, nakon objave tog izveštaja, da se oslobode saradnje s tim firmama i bila bi im zabranjena nova ulaganja u njih, dodaje se u tekstu.

“S jedne strane Kongres traži od poreskih obveznika da pomognu rast naše vojne industrije kako bismo mogli da konkurišemo Kini. S druge strane, veliki američki investicioni fondovi ulažu brdo američkih dolara u bazu kineske vojne industrije. Moramo da okončamo tu neusaglašenost i da prestanemo da finansiramo uspon našeg glavnog globalnog protivnika”, naveo je Benks u saopštenju.

Ovaj potez dolazi nakon što je američka vlada počela da širi svoju trgovinsku i tehnološku borbu protiv Pekinga i na tržište kapitala, usled pogoršanja odnosa između dve zemlje zbog izbijanja pandemije koronavirusa.

Iako sada nije poznato da li će demokrate ili drugi republikanci podržati predlog zakona, antikinesko raspoloženje na Kapitolu hilu raste zbog uvođenja novog kineskog zakona o bezbednosti u Hongkongu.

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio u petak da će njegova administracija istražiti načine kako da zaštiti Amerikance od rizika ulaganja u kineske kompanije, podseća Rojters.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime