EPA/Clemens Bilan
Severni tok 2

Blokirajući projekat gasovoda „Severni tok 2“ Sjedinjene Američke Države objavile su i vode rat protiv ekonomskih projekata svojih saveznika u Evropi, smatra član odbora za međunarodnu politiku nemačkog Bundestaga Valdemar Gert.

– Sve ovo još jednom otkriva političku strategiju Sjedinjenih Američkih Država pod rukovodstvom novog Bajdenovog tima – ‘ratnog tima’ prema konkurentskim ekonomskim projektima u Evropi. To je u suprotnosti i sa sopstvenim interesima SAD, kao zemlje, i američkog biznisa – izjavio je Gert.

On je dodao da se u slučaju imenovanja „čoveka povezanog sa ukrajinskim ‘Naftogazom’“ Amosa Hohštajna na funkciju specijalnog američkog izaslanika sa ciljem zaustavljanja izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, radi direktno o „uništavanju konkurenta uz pomoć političkih, a nije isključeno ni vojnih mera“.

– Ukoliko sad ovome ne damo odgovarajuću procenu, to može dovesti do ozbiljnih svetskih problema. Vreme je da se sve konzervativno-patriotske snage ujedine i postave na svoje mesto ovu obesnu političko-vojnu kliku američkih kapitalista koja štiti interese isključivo koncerna i multi-globalnih udruženja, a ne države i naroda – naglasio je poslanik Bundestaga.

Ranije je operater „Severnog toka 2“, kompanija „Nord strim AG 2“, saopštila o sumnjivoj aktivnosti ratnih brodova, aviona i helikoptera stranih država na području izgradnje gasovoda u Baltičkom moru.

Ranije je list „Politiko“ saopštio da Bela kuća razmatra imenovanje specijalnog američkog izaslanika koji bi vodio pregovore o okončanju izgradnje gasovoda „Severni tok 2“. Uloga specijalnog izaslanika ponuđena je bliskom savetniku američkog predsednika Džoa Bajdena i bivšem specijalnom izaslaniku Stejt departmenta za međunarodna energetska pitanja Amosu Hohštajnu, ali on još uvek nije prihvatio ponudu.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here