Pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Severnoj Koreji do sada nije zvanično potvrđen nijedan slučaj novog koronavirusa, ali je ta zemlja stavila u karantin određeni broj ljudi nakon sličnih simptoma.

Severnokorejski mediji opisali su borbu protiv virusa kao stvar nacionalne egzistencije, zbog čega su gotovo zatvorili saobraćaj preko granice.

U toj zemlji je zabranjen ulazak stranih turista, intenzivirane su provere na aerodromima, lukama i drugim ulazima u zemlju, a mobilisano je oko 30.000 zdravstvenih radnika da kontrolišu građane i izoluju one sa simptomima, prenosi AP.

Sjedinjene Američke Države izrazile su veliku zabrinutost zbog ranjivosti Severne Koreje na izbijanje koronavirusa i spremnost da pomognu humanitarnim organizacijama u pokušajima da obuzdaju širenje bolesti u toj zemlji.

– Podržavamo i ohrabrujemo rad američkih i međunarodnih humanitarnih organizacija i zdravstvenih organizacija koje se bore protiv širenja koronavirusa u Severnoj Koreji. SAD su spremne da olakšaju dobijanje pomoći od ovih organzacija – izjavio je portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Stručnjaci kažu da bi epidemija u Severnoj Koreji mogla biti strašna zbog hroničnog nedostatka sanitetskog materijala i loše zdravstvene infrastrukture.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime