EPA/Justin Lane
Ilustracija

Ambasador Rusije u Americi Anatolij Antonov rekao je da će 27 zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji napustiti SAD do 30. januara, a još 28 do kraja juna.

„U septembru prošle godine Amerikanci su nam predali spisak od 55 zaposlenih koji tokom 2022. godine treba da odu iz Amerike u dve faze. Do 30. januara zemlju treba da napusti 27 zaposlenih a do 30. juna još njih 28. Sa današnjim danom iz prve grupe već je otišlo 23 njih, a 29. januara će u domovinu stići još četvoro“, naveo je ambasador.

Iako su tada u Stejt departmentu rekli da se ne radi o proterivanju ili kaznenim merama i da će Rusija moći da postavi druge diplomate umesto onih koji odu, Antonov je rekao da Vašington namerno izvrće činjenice.

Nakon ovog čina u ruskoj ambasadi će ostati još 184 zaposlenih, uključujući diplomate i administrativno-tehnički personal.Kako je dodao ambasador, Moskva ima pravo da uzvrati istom merom.

Antonov je pre dva dana rekao i da je Stejt department pokrenuo pitanje i njegovog odlaska iz Vašingtona u slučaju da Rusija ne izda vizu obezbeđenju američkom ambasadoru u Moskvi.

Tokom poslednjih susreta u Stejt departmentu saradnicima ambasade je jasno stavljeno do znanja da će ruski ambasador morati da napusti zemlju u aprilu ako Moskva ne ispuni niz zahteva SAD po pitanju viza za članove obezbeđenja američkog ambasadora u Rusiji, rekao je on novinarima.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da su takvi nagoveštaji američke strane “ozbiljna pretnja”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here