EPA-EFE/Boris Pejović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Sastanak između predstavnika Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske završen je posle pet sati razgovora u Vili Gorica. Novinarima se niko nije obratio, a u zajedničkom saopštenju navodi se da Crkva ostaje pri stavu da zakon mora da se menja. Dogovoreno je da se razgovori nastave na ekspertskom nivou.

Premijer Duško Marković i mitropolit Amfilohije danas u 11 časova počeli su razgovore o Zakonu o slobodi veroispovesti. Iz Vlade Crne Gore je posle sastanka saopšteno da Crkva ostaje pri stavu da se mora govoriti o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti, a ne o njegovoj primeni, dok Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog poverenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primenjivati.

“Današnji sastanak okončan je u duhu međusobnog uvažavanja uz ocenu obe strane da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi”, saopšteno je iz Vlade.

Predstavnici Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, predali su Vladi predlog koji podrazumeva izmene odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

“Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona, nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem. Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou”, navodi se u saopštenju Vlade.

Zakon o slobodi veroispovesti usvojen je krajem decembra prošle godine, a njegovo povlačenje traži Mitropolija crnogorsko-primorska.

Pored Markovića, sastanku u Vili Gorica, u ime Vlade prisustvovali su potpredsednik i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, ministar pravde Zoran Pažin, ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka.

Iz Mitropolije sastanku su prisustvovali članovi Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori i rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović. U Savetu su, pored mitropolita Amfilohija, episkop budimljansko-nikšićki Joanike, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, dioklijski Metodija i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovačkog Atanasije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here