A. Čukić
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je Mitropolija crnogorsko-primorska rodila današnju Crnu Goru, a potom je Zlatnim likom Petra Drugog Petrovića Njegoša Lovćenskog Tajnovidca odlikovao bivšeg policajca Miloja Šćepanovića, koji je dao otkaz jer nije hteo da tuče svoj narod.

Mitropolit Amfilohije i članovi Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, kao i umirovljeni vladika Atanasije služi su jutros Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Episkop dioklijski Metodije trebalo je da prisustvuje liturgiji, ali je nakon prebijanja na mostu Đurđevića Tara zadržan na Vojnomedicijskoj akademiji u Beogradu.

U prepunom Hramu tokom liturgijske besede obratio se umirovljeni vladika Atanasije, koji je govorio o istoriji Mitropolije zahumsko-hercegovačke, koja je nekada obuhvatala celu Crnu Goru sa delovima Republike Srpske i Srbije.

Mitropolit Amfilohije u besedi je ponovio da su u Skupštini Crne Gore umrli i zakon i pravda u noći kada je usvojen Zakon o slobodi veroispovjesti.

– Zato sam dao blagoslov sveštencima u svim hramiovima da na svaka dva sata zvone uzapokojena zvona do Božića, jer je umrla pravda u Crnoj Gori – rekao je vladika Amfilohije.

Mitropolit je ukazao da je u Crnoj Gori “brozomora”, jedna od najopakiji bolesti koja je ikada zahvatila Crnu Goru.

– Titovi naslednici, a danas i njihovi naslednici boluju od “brozomore”, koja je otela narodnu imovinu, a danas njihovi naslednici hoće da otmu imovinu i našoj Crkvi – rekao je mitropolit Amfilohije.

On je Zlatnim likom Petra Drugog Petrovića Njegoša Lovćenskog Tajnovidca odlikovao bivšeg crnogorskog policajca Miloja Šćepanovića, koji je pre dve noći odbio naređenja da tuče građane Nikšića, koji su protestovali zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Šćepanović je zahvalio mitropolitu Amfilohiju i objasnio kako nije mogao da bije svoj narod i sugrađane koji brane Crkvu, “pa makar bio i na ulici gladan i žedan i bez hleba”.

Ali, to se nije desilo, jer je Šćepanović sinoć dobio posao u opštini Herceg Novi gde je na vlasti opozicioni savez predvođen Demokratskim frontom, dok mu je Crkvena opština Herceg Novi obezbedila smeštaj.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here