EPA-EFE/Boris Pejović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Raskol u SPC zbog politike prema Kosovu ne postoji, a pitanje Kosova i opstanka crkve i naroda tamo nije jednostavno, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i istakao da što se stava SPC i njenog Sabora o Kosovu tiče – on je jedinstven i kristalno jasan.

Mitropolit je u opaširnom intervjuu za podgoričke Vijesti rekao da ne smatra da se u Srbiji vodi kampanja protiv njega i objašnjava da srpske vladike polemišu, kao i da “među svetima ima poneka gorka reč”.

– Ne bih rekao da se vodi neka naročita kampanja protiv mene, pogotovo bi tako nešto bilo teško vezati za Srbiju. Srbija, sa Beogradom, Kosovom, valjevskim krajem, Banatom i mnogim drugim oblastima u kojima sam proveo značajan deo života, i za čije sam svetinje vezan – to je moja kuća – kaže mitropolit Amfilohije i dodao je to uvek bila i danas je.

Ističe da još uvek često tamo rado odlazi i intezivno sarađuje ne samo sa patrijarhom i Svetim sinodom kao mitorpolit SPC, nego i sa drugim duhovnim i dobrim ljudima.

Govoreći o Zakonu o veroispovesti, Amfilohije smatra da je premijer Duško Marković imao istorijsku priliku da u noći donošenja tog zakona “iskorači iz partijske senke”, ali da je očigledno da, kako kaže, “potpredsednik ima predsednika, koji radi nešto što nijedan normalan političar u Evropi ne radi”.

Mitropolit tvrdi da nikada nije imao ponudu crnogorskih vlasti da odvoji Mitropoliju crnogorsko-primorsku od Beogradske patrijaršije, niti bi ikada bio učesnik takvih pregovora.

Negirao je i da je uz prećutnu sglasost ove vlasti od 2000. godine uknjižen najveći deo imovine MCP.

– Većina crkvenog vlasništva – kako crkvene zemlje tako i crkvenih objekata – uknjiženo je u zemljišne knjige, po zakonu ove ili prethodnih država, mnogo pre tog vremena… – rekao je, uz ocenu da je to jedna od najvećih dezinformacija koje je lansirala crnogorska vlada.

Priče iz vlasti o navodnoj nepravilnoj uknjižbi crkava, mitropolit kaže doživljava kao “najgnusniju laž”, koju potom zdravo za gotovo prenose neupućeni ljudi i mediji.

“Tvrdim da je danas teško naći u Crnoj Gori dokumentovaniju validnost uknjiženja od one koju mi imamo baš za te objekte i imovinu”.

Prema rečima mitropolita, domovina se brani poštovanjem pravnog poretka, a ovo što su sad izglasali upravo je, kako kaže, prava bomba u pravni poredak Crne Gore, a sve u ime zaokruženja, navodno, ”crnogorskog identiteta”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here