EPA-EFE/Boris Pejović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da su mere o ukidanju prava vernika na bogosluženje ozbiljna odluka, koja je morala da bude doneta u otvorenom dijalogu. Prema njegovim rečima, to je jedno od najosetljivijih ljudskih prava.

Komentarišući nedavno privođenje nakon službe na Zlatici, mitropolit kaže da osim što je taj čin uvijen u navodnu zakonsku oblandu, bez sumnje predstavlja kontinuitet postupanja ove vlasti prema Crkvi u poslednjih dvadesetak godina, prenosi podgorički „Dan“.

Amfilohije je naglasio da su se policajci ponašali korektno, osim manjih izuzetaka.

– Mitropolija crnogorsko-primorska je odmah nakon donošenja mera za suzbijanje epidemije koronavirusa redukovala svoj, inače veoma intenzivan, crkveni život na minimum. Sve je zaustavljeno osim bogosluženja i aktivnost nekoliko važnih crkvenih administrativnih i dobrotvornih ustanova, kao što su narodne kuhinje, na primer. Očigledno to nekome nije bilo dovoljno, već je potrebno da se Crkva dodatno pokuša poniziti – naveo je Amfilohije.

Prema njegovim rečima, to nije uspelo ni mnogo moćnijima, pa neće ni onima koji to danas žele da učine. U tekstu on navodi da je bilo dobre volje, ona se mogla pokazati na samom početku epidemije u direktnom kontaktu sa crkvama i verskim zajednicama, naročito sa Srpskom pravoslavnom crkvom kao najbrojnijom.

Teška odluka da vernici ostanu kod kuće

S obzirom na zabranu okupljanje vernika, SPC je pozvala vernike da se uzdrže od proslave Vaskrsa u hramovima.

– Nije nam bilo lako da pozovemo verne da se uzdrže od proslave Vaskrsa u hramovima. Od lekarskog tima koji rukovodi borbom protiv ove epidemije, dobili smo uveravanje da je stanje izuzetno ozbiljno i da su motivi za donošenje mera bili isključivo medicinsko-zdravstvene prirode u cilju očuvanja zdravlja ljudi. Njima verujemo da je to tako, ali nismo toliko naivni da ne vidimo da ovu pošast mnogi koriste i za svoje ideološko-političke ciljeve – rekao je Amfilohije.

Prema mitropolitovim rečima, ova pandemija, kao i svaka nevolja koja snađe ljudski rod ili pojedinca, uvek je odlična prilika da se podsetimo na to koliko smo krhka bića.

1 COMMENT

  1. istina je da koriste ovu situaciju za licnu političku promociju kao i svaku drugu nepogodu. Što se tiče ove odluke ona je 100% na mestu. Javno okupljanje bi bilo ravno samoubistvu, a to je najveći greh. Bog je svuda oko nas tako da je nebitno gde se proslavlja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here