Amfilohije o krivičnoj prijavi: Oni koji se odriču Kosova i Metohije ustoličuju “veliku Albaniju”

sputniknews.com, Vestionline
2
EPA/BORIS PEJOVIC
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije ocenio je da je krivična prijava ministra kulture Aleksandra Bogdanovića, zbog humanitarnog koncerta u Herceg Novom – svedočanstvo nerazumlja jednog čoveka, ali i onih koji su ga postavili na to mesto.

– To je svedočanstvo nerazumlja ministra kulture i to nije kultura, nego njeno poricanje i nekultura najgore vrste. To nije prvi put od njega i to je znak njegove neobrazovanosti, a dokaz je i njegov predlog – da ikonu Bogorodice Filermose strpa u onu pećinu. Sve to pokazuje da je on zalutao u kulturu i postavlja se pitanje – ko je takvog čoveka i postavio na to mesto. Neka Bog da razuma i njemu, ali i vlastima – da nađu jednog normalnog čoveka da bude na tako značajnom mjestu – rekao je mitropolit za „Novi TV“.

Povodom zastave na koncertu, koja je Bogdanoviću takođe sporna, mitropolit Amfilohije kaže – da je to crkvena zastava, a trobojka je i zastava kralja Nikole Petrovića.

– Poricati trobojku, a predstavljati se za ministra Crne Gore – ne spada u normalne stvari. Pesmu „Tamo daleko“ peva sva Evropa. Biti protiv te pesme u Crnoj Gori, i to u ime Crne Gore, postavlja pitanje – koja je to Crna Gora. To nije moja, a ni Crna Gora Petrovića. To nije Crna Gora – to je Montenegro – kazao je Amfilohije.

Dodao je da sve ono što se čulo na Kanli kuli smeta družini na vlasti, koja je pljunula na kralja Nikolu i koja se odrekla onih grobova za oslobođenje Kosova i Metohije 1912. i 1913. godine, i veliko je pitanje – dokle će ići to odricanje.

– To je sramna priča o odricanju od Kosova i Metohije i sreća je da je kralj Nikola predao ključeve Dečana tadašnjem mitropolitu, a potom i patrijarhu Gavrilu Dožiću, a njih smo našli kod nogu Svetoga Petra. Dakle – ključevi Metohije su u Cetinjskom manastiru, a oni koji se toga odriču – odriču se izvorne i prave Crne Gore. Oni mogu da rade šta hoće, ali Kosovo i Metohija ostaju sastavni deo Crne Gore, kao što je to bilo od vremena Vojislavljevića, Balšića, pa sve do Petrovića. Kosovo i Metohija je temelj Crne Gore. Oni koji se svega toga odriču bore se protiv, kako kažu, Velike Srbije, ali ustoličuju “veliku Albaniju” – dodao je mitropolit.

2 COMMENTS

  1. “Oni koji se odriču Kosova i Metohije ustoličuju „veliku Albaniju“”

    Јесте ли чули властодржци Србије, јеси ли чуо Вучићу !?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here