EPA/BORIS PEJOVIC
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Foto Arhiva)

Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije kaže za RTS da bi usvajanje zakona kojim bi imovina crkve postala državna bio nastavak zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu posle Drugog svetskog rata. Ističe da se nada da će vlasti shvatiti da politici ne mogu da podređuju biće Crne Gore.

Govoreći o poruci koju je poslao na Trojičindanskom saboru ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gde je pozvao crnogorske vlasti da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski i „da ne stvaraju razdore i mržnju“, mitropolit Amfilohije Radović je rekao da se nada se da će crnogorske vlasti to razumeti.
– To nije samo moja poruka i episkopskog saveta, već i poruka čitavog naroda, sveštenstva i monaštva. Ukoliko ne prihvate poruku, sami sebi potkopavaju temelje, odriču se od zakona Svetog Petra Cetinjskog, odriču se osnivača crnogorskog zakonodavstva i temelja na kojima je Crna Gora zasnovana – Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, Petra Drugog Lovćenskog, pa sve do kralja Nikole Petrovića“, poručio je Amfilohije.
Prema njegovim rečima ako vlasti u Podgorici zaista hoće istinsku budućnost Crne Gore, ne mogu je graditi na drugim, osim na temeljima na kojima je sagrađena i građena kroz vekove, naročito do 1918. i posle te godine, sve do današnjeg dana.
Na kritike da je Sabor bio političkog karaktera, Amfilohije kaže da je svakom na skupu bilo jasno da tu nema nikakve veze sa politikom.
Prema njegovim rečima, vlasti ne mogu da podređuju svojoj politici „biće Crne Gore i njenu sveukupnu istoriju“, pogotovo njenu duhovnost. Kako je naglasio, nada se da ova Crna Gora ne želi da razdvaja biće, već da se vraća i da obnavlja predanja koje je ugroženo naročito posle Drugog svetskog rata, rušenjem crkve na Lovćenu.
Amfilohije je poručio da Mitropolija crnogorsko-primorska traži da se crkvena imovina koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata vrati, što je i urađeno 2000. godine, ali, kako je istakao, ta odluka je posle ukinuta.
Na tvrdnje vlasti da je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo mitropoliju, Amfilohije kaže da je on samo potvrdio odluku crkve, nekadašnje Pećke patrijaršije na saboru koji je predvodio mitropolit crnogorski.
– Sve sveštenstvo i monaštvo je tada prišlo i objedinilo se. To jedinstvo traje do danas. Nadam se da će to vlast shvatiti, da je to protiv bića Crne Gore i njene duše i protiv evropskih zakona – zaključio je Amfilohije.

1 KOMENTAR

  1. Crkvu na Lovćenu su srušili okupatori Srbi poslije I Svjetskog rata, pa ti je sva priča jednako lažljiva Amfilohije. Zasvršio si svoje zbogom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime