Hadži Marko Vujičić
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izrazio je saučešće patrijarhu Irineju zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Kako se navodi na sajtu Mitropolije, Kiril je istakao da će mitropolit Amfilohije ostati “kao svetiljka, goruća i užarena, kao nadareni teolog i nadahnuti propovednik, neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove pre jakih vekova”.

On se u pismu osvrnuo na život mitropolita Amfilohija, “kao i ulogu koju je odigrao u borbi za očuvanje svetinja u Crnoj Gori”.

– Gospod Isus Hristos pozvao je na sebe izuzetnog arhijereja Srpske pravoslavne crkve, čije će ime u istoriji zauvek biti povezano s duhovnim preporodom Crne Gore nakon duge ere bogosluženja, neviđene neumorne borbe za spasavanje umirenih svetinja i očuvanje jedinstva naroda Božijeg u žrebu svetih Svetog Vasilija Ostroškog i Petra Cetinjskog”, navodi se u pismu ruskog Patrijarha.

On je naveo da će u molitvenom sećanju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ostati “kao svetiljka, goruća i užarena, kao nadareni teolog i nadahnuti propovednik, neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove pre jakih vekova”.

– Molim se za počinak novozastupljenog gospodara u selima pravednika i nema bolesti, nema tuge, nema uzdaha, ali život je beskonačan – napisao je Kiril.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here