Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je za podgoričke Vijesti da je laž da sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem planira da odvoji Mitropoliju od Srpske pravoslavne crkve.

Peticiju, kojom se traži povlačenje Predloga zakona o slobodi veroispovjesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, potpisalo je do sada oko 100.000 građana, rekao je mitropolit Amfilohije.

“Potpisa bi bilo i 300.000, ali neki nisu stigli, a neki se boje. Makar 10 ljudi, zaposlenih u državnim ustanovama reklo mi je da bi dobili otkaz ako bi se potpisali protiv tog propisa”, rekao je Amfilohije.

Predlog zakona, koji je Vlada utvrdila sredinom maja, propisuje da će svi verski objekti, koji su bili imovina Crne Gore pre pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Mitropolit Amfilohije je ocenio da je “Vlada taj zakon stavila u drugi plan nakon Trojičindanskog sabora u Podgorici, koji je pokazao snagu vernika”.

Mitropolit Amfilohije je rekao da su neistinite spekulacije da u dogovoru sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem pokušava da odvoji Mitropoliju od Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“To su laži koje se plasiraju iz njihovih krugova. Vidim, neki iz Srbije objavljuju te bezumne laži. Zna Milo dobro moj odnos prema njemu. To je odnos poštovanja prema njemu kao čoveku i državniku na kraju krajeva, ali to ne znači da poštujem njegovu bezumnu politiku. Ona je druga priča. Treba praviti razliku između toga”, rekao je Amfilohije.

Ističe da se “ovaj Milo sada nije tako odnosio prema crkvi do 2000. godine, pa ni posle toga”.

“Ovako se ponaša samo u poslednje vrijeme. Bojim se da to sada ne radi po svojoj volji, nego pod pritiskom i nasiljem NATO-a. Jer NATO radi sve da uništi pravoslavlje i pravoslavnu crkvu. Zato uništavaju Siriju i tamošnje hrišćanstvo, Ukrajinu, potkopavaju temelje pravoslavne Rusije, a uništili su Kosovo i Metohiju. I sada evo hoće da uništi i Crnu Goru. E pa ne ide to, neće moći”, zaključio je mitropolit Amfilohije.

16 COMMENTS

  1. Sve je moguće,da anfilohije ipak igra dvostruku igru-jednu za javnost a da iza toga stoji nešto sasvim drugo.Ne zaboravimo da je Amfilohije trebao biti izabran za patrijarha,ali to tad nije prošlo.Sad treba naplatiti dug.I na kraju krajeva i on je Crnogorac-šta bi tu bilo čudno.

    • Нема већег СРБИНА од Амфилохије између нас живи СРБА!!!!!! atila_bič_božiji комуњара?

      • Komunjare ste vi Crnogorci.Do juče ste se kleli u Tita.Najviše heroja,boraca,spomeničara bilo je u Crnoj Gori,naravno uz dva svedoka.Sad ste ne znate ni vi šta ste.Po meni jedno veliko:NIŠTA

    • Risto bi trebao provjeriti poštansko sanduče, jer mu jhe stiglo pismo iz Vaseljenske patrijaršije i izgleda vrlo loše. A što se tiče tvoje priče atila_bič_božiji, Risto je Srbin po sopstvenom priznanju i puno se zamjerio Crnogorcima, da ga očima ne mogu viđeti, vaše smeće vi čistite, Crnogorcima ništa ne treba.

        • atila_bič_božiji nikad ništa vi poslali nijeste, da nijeste predobro naplatili. Plaćali smo vaše smeće kao najveći kvalitet, zapanjili smo se kad smo otkrili da i drugi proizvode i bolje i jeftinije od vas. Neće Crna Gora biti više vaša muzara.

          • Pa niste čoveče čak ni krava a kamoli muzara.Vi ste plaćali.Pa vi ste sve dobijali ko i svi bednici.Ajde ne brukaj se više po portalu.

          • atila_bič_božiji , pa vidiš Atila sad pokazuješ pravo lice nacizma i rasizma. Crna Gora jeste tretirana kao klasična srpska kolonija, gdje je novac od ratnih reparacija Crne Gore, gdje je novac koji je slat Crnogorcima kao pomoć jer umiru od gladi? Naravno u iste džepove u koje je završio novac koji je slala Ruska Carevina, besramne lopuže. Od Srbije nikad ništa dobili nijesmo besramni lažove.

  2. Na temu odnosa prema Djukanovicu, njegovog preosvestenstva Mitropolita Amfilohija , iznecu jedan dogadjaj. Zatekli smo se zajedno na standu Oktoiha na Beogradskom sajmu 1993. godine. Utom su svi ugledali Mila kako ide ka standu sa svojom pratnjom. Amfilohije je nama okupljenima tada rekao “evo ga ide Sotona”. Mislim da je dovoljno.

  3. Srbija i Republika Srpska je stvorevina od Srba Hercegovaca (stara Hercegovina) i Srba Crnogoraca, današnaj Srbija je puna Srba Hercegovaca i Srba Crnogoraca. Ko govori protiv Srbiju Srba i Srba Crnogoraca. Nek pročita Gorski Vjenac, a u mojim očima pismeni i pametni Srbi što razume našu istoriju i našu vjeruju i naše pravoslavlje nepišu ovdje neku glupost da usvajaju Srpstvo.

  4. Ja kad sam studirao u Beogradu znam da smo masa Crnogorskih Studenata isli da ga slušamo na njegovim Tribinama koje je drzao.Svi smo se divili njegovoj prvo intiligentnosti a posliztoga hrabrosti.To je bilo vrijeme odmah poslije smrti Tita a za života Titova Niko se nije usudjivao da otvoreno prica kao On.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here