EPA

Servis za zapošljavanje (AMS) u Austriji odlučio je da blokira naknadu za nezaposlene onima koji ne žele da se vakcinišu.

Naime, AMS je stava da nezaposleni ne mogu odbiti ponuđeni posao ako je za njega potrebna vakcina protiv koronavirusa. Iako u Austriji nema opšte obaveze vakcinacije, sve više firmi od novih zaposlenih zahteva vakcinaciju protiv koronavirusa.

U Donjoj Austriji, na primer, od 1. septembra je na snazi obaveza vakcinacije u svim pokrajinskim službama. Takva pravila sada imaju posledice i po nezaposlene.

Ministar rada Martin Koher je AMS-u uredbom naložio da osobama koje odbijaju vakcinaciju blokiraju naknadu za nezaposlene. U uredbi se navodi da nezaposleni ne mogu da odbiju radno mesto samo zato što je obavezna vakcina, prenosi dnevnik “Standard2.

Ko, kao nevakcinisani, odbije konkurisanje za ponuđeno radno mesto ili ga ne prihvati, može da izgubi naknadu za nezaposlene na period do šest nedelja. AMS, pošto ne pita nezaposlene za status vakcinacije, blokira sredstva samo kada poslodavac prijavi zašto nezaposleni nije dobio posao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here