UNICEF Srbija/Pančić

Ana Ivanović, svetska teniska zvezda i dugogodišnja nacionalna ambasadorka UNICEF-a u Srbiji, potpisala je ugovor o nastavku saradnje u naredne dve godine sa tom organizacijom, a tokom svoje posete Razvojnom savetovalištu u Zemunu pružila je podršku roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju.

Ana Ivanović se susrela sa članovima porodica koje dobijaju usluge podrške u tom savetovalištu i razgovarala sa zaposlenima koji rade u okviru programa Rane intervencije. Ističući značaj rada razvojnih savetovališta, Ana je ukazala na to koliko je važna pomoć porodicama dece sa smetnjama u razvoju.

Ana Ivanović je angažovana kao nacionalna ambasadorka UNICEF-a od 2007. godine. Tokom saradnje Ana je pružila dragocenu podršku programima zaštite dece od nasilja, razvoju u ranom detinjstvu, jačanju kapaciteta jedinica za neonatologiju, inkluzivnom obrazovanju, kao i pomoć u vanrednim situacijama.

– Počastvovana sam što nastavljam saradnju sa UNICEF-om u Srbiji i što pružam svoj doprinos ostvarivanju prava za svako dete. Znam koliko ljubavi, brige i zaštite je potrebno da bi deca rasla i bila srećna. A zajedno sa partnerima, decom i mladima, možemo da osmislimo nova rešenja kako bi svako dete imalo podršku u ranom razvoju, pristup zdravstvenim uslugama i obrazovanju, zaštitu, kao i podršku u očuvanju mentalnog zdravlja. Sada je trenutak da delujemo da bismo obezbedili budućnost svoje dece i sveta kakav želimo – istakla je bivša najbolja teniserka sveta.

Prilikom potpisivanja ugovora o nastavku saradnje, Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, zahvalila je Ani Ivanović na kontinuiranoj i svesrdnoj podršci koju kao nacionalna ambasadorkapruža deci u Srbiji, kao i na promovisanju vrednosti i ideja UNICEF-a.

– Privilegija je imati Anu Ivanović za nacionalnu ambasadorku UNICEF-a u Srbiji. Tokom naše dugogodišnje saradnje, Ana je pokazala nepokolebljivu posvećenost dobrobiti dece. Svih ovih godina pružala je dragocenu podršku UNICEF-ovim programima, a svojim ličnim donacijama pružila je pomoć i deci u vanrednim situacijama. Srećni smo što nastavljamo partnerstvo koje ima za cilj da svako dete u Srbiji dostigne svoj puni potencijal – navela je Deyana Kostadinova.

Prema podacima UNICEF-a, svake godine u Srbiji oko 60.000 dece uzrasta do šest godina ima potrebu za dodatnom podrškom zbog razvojnih rizika, smetnji ili kašnjenja u razvoju. Pravovremenim uključivanjem u program ranih intervencija, kod više od 70 odsto dece sa razvojnim rizicima i teškoćama, razvoj se može vratiti u tipične tokove, dok je dugoročna podrška potrebna za oko 20 odsto dece.

UNICEF i Ministarstvo zdravlja su pre tri godine pokrenuli program porodično orijentisanih ranih intervencija, kako bi unapredili postojeće usluge podrške porodicama i deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju. Do sada je 19 razvojnih savetovališta u domovima zdravlja u Srbiji podržano da, u saradnji sa predškolskim ustanovama i centrima za socijalni rad, uvedu inovativni program ranih intervencija u svoju svakodnevnu praksu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here