Tanjug

Prištinski politikolog Fidan Ukaj smatra da su visoki predstavnik Žosep Borelj i Miroslav Lajčak pristrasni, i da staju na stranu Srbije.

Ukaj smatra da je “pristrasnost evropskih zvaničnika nanela štetu procesu dijaloga”.

– Videli smo da Borelj i Lajčak nisu nepristrasni. Ne samo da olakšavaju, već i rade u korist Srbije. Mislim da su oni oštetili deo procesa dijaloga time što su iznova stali na stranu Srbije i amnestirali Srbiju u njenim postupcima – rekao je Ukaj.

Govoreći o situaciji na severu KiM, Ukaj je istakao da je Kurtijeva greška što nije obavestio strateške saveznike o slanju izabranih gradonačelnika na njihova radna mesta u severnim opštinama.

– Kurti je prihvatio jednu od tri tačke Evropskog plana, ali ne ide napred. On mora da podstakne gradonačelnike da podnesu ostavke i sprovedu zahtev EU na terenu, raspisivanjem izbora i njihovim organizovanjem – dodao je Ukaj.

Povodom posete premijera Albanije Edija Rame Kosovu, Ukaj je rekao da svojim nedavnim postupcima “Rama pokazuje protagonizam”.

– U svojim izjavama na konferenciji za novinare videli smo veoma veliku zabrinutost za budućnost Kosova. Njegova inicijativa da se napiše nacrt statuta i pošalje Evropskoj kancelariji, nedostatak koordinacije sa Kosovom i druge akcije više se tiču ličnog protagonizma, nego olakšavanji tih pitanja – zaključio je Ukaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here