EPA
Angela Merkel i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Nemačka kancelarka Angela Merkel dala je poklon ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, postigavši kompromis sa SAD o realizaciji „Severnog toka 2“, piše „Velt“.

– Angela Merkel svoj mandat završava oproštajnim poklonom. Ne za sebe, već je poklon bio za Vladimira Putina – navodi se u članku.

– Ruski predsednik ima koristi od kompromisa koji je Merkelova postigla sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom – smatra autor.

Istovremeno se naglašava da Merkelova, “za razliku od njenog prethodnika (Gerharda Šredera) i drugih evropskih političara, nakon što se povuče, neće izvlačiti finansijsku korist iz dobrih odnosa sa Kremljom”, pošto to “nije u skladu sa njenom stilom i karakterom”, ali njeno insistiranje na sporazumu sa SAD zapanjuje.

-Merkelova je iskoristila težak položaj američkog predsednika kojem je Nemačka potrebna za neku vrstu “alijanse demokratija” protiv Kine – nove autoritarne svetske sile – navodi se u tekstu.

“Velt” naglašava da je zbog postignutog sporazuma između SAD i Nemačke “prevarena Ukrajina koja nije učestvovala u pregovorima, prevarena Poljska i baltičke demokratije koje će još dugo podsećati Nemačku na ovaj sporazum u Briselu i na drugim mestima”.

List smatra da sporazum predstavlja, ne kompromis, već “potčinjavanje Amerikanaca”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here