EPA/Robert Ghement

Angelina Topić, srpska reprezentativka u skoku uvis, najbolja je mlada atletičarka Evrope. Ne, nije u pitanju subjektivan osećaj atletskih zanesenjaka u Srbiji, već zvanična nagrada Zvezda u usponu 2023 koju je 2007. ustanovila Evropska atletska federacija (EAA). Jedna mlada, vretenasta devojka, ćerka proslavljenog srpskog skakača uvis Dragutina i Biljane, rođene Mitrović, srpske troskokašice, zasenila je evropsku atletsku scenu i još jednom potvrdila da je budućnost srpske kraljice sportova. Juniorska šampionka Evrope, treća na mitingu Dijamantske lige, sedma na Svetskom prvenstvu za seniore, četvrta na EP u dvorani i državna rekorderka Srbije u skoku uvis, odnela je pobedu u žestokoj konkurenciji budućih, seniorskih, šampiona. Posle pune decenije od bronze Emira Bekrića u trci na 400 m s preponama na EP i istog priznanja od EAA, Srbija je 2023. ponovo dobila Zvezdu u usponu.

Još kao mala, Angelina je trčkarala atletskom stazom za vreme treninga koji su držali njeni roditelji u klubu Top džamp koji su osnovali. Već tada je ispoljavala ljubav prema atletici i to prema disciplinama u kojima su se mama i tata takmičili. Bolje joj je išao skok uvis, pa mu se kasnije u potpunosti posvetila. Ispostavilo se da nije pogrešila.

Topićeva je postala seniorska rekorderka Srbije u ovoj disciplini kada je 1. juna 2022. u Atini preskočila 1,95 m i za santimetar popravila rekord koji je držala Amra Temim od 1988. Istog meseca, 25 dana kasnije, u Kruševcu, Angelina je preskočila letvicu na visini 1,96 m i izjednačila najbolji rezultat u svetu ikada, za uzrast mlađih juniorki. Pre Angeline visinu od 1,96 m u svetu je preskočilo samo pet mlađih juniorki: Šarmejn Vivers 1981, Olga Turčak 1984, Elenor Paterson 2013, Vašti Kaninghem 2015. i Jaroslava Mahućik 2018, u dvorani.

Na EP za mlađe juniore, 6. jula 2022. u Izraelu, srpska nada se okitila zlatom rezultatom 1,92 m. Na SP za juniore do 20 godina u Kaliju, u Kolumbiji 2022. osvojila je bronzano odličje sa 1,93 m. Prvi veći uspeh u seniorskoj konkurenciji je ostvarila na EP 2022. u Minhenu, kada je takođe osvojila bronzu, skokom od 1,93 m. Zbog svih dostignuća 2022. je proglašena za najbolju mladu sportistkinju Starog kontinenta u izboru Evropskih olimpijskih komiteta. U 2023. je, takođe, imala sjajne rezultate. Počelo je četvrtim mestom na EP u dvorani u Istanbulu, nastavilo se u junu kada je Angelina na mitingu Dijamantske lige u Parizu oborila državni rekord, preskočivši 197 cm. U Jerusalimu se, početkom avgusta, okitila šampionskom titulom na juniorskom prvenstvu Evrope. Krajem istog meseca na SP u Budimpešti je bila sedma, da bi posle dvadesetak dana zauzela treće mesto na finalnom mitingu Dijamantske lige u Judžinu.

Angelina je 26. jula postala punoletna. Već dve godine u vezi je sa Aleksom Tomićem, takođe atletičarem, koji joj je ogromna podrška. S vremena na vreme ovaj mladi par trenutke iz svakodnevnog života zna da podeli sa pratiocima na društvenim mrežama. Na tim, ali i većini ostalih, Angelina je uglavnom bez trunke šminke, uvek širokog osmeha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here