Anketa: Spremate li zimnicu i šta?

0

Nikola Branković
Pariz, Francuska
– Nažalost, ne pravim iako znam sve da spremim jer sam naučio od babe. Nemamo uslove, jer živimo u stanu. Od svega, kupus najviše volimo, a kad zatreba, komšinica ima bure, dobra žena, pa nam da da se sladimo.

Marija Đalić
Vitri sir Sen, Francuska
– Zašto da pravimo, kad ima sve da se kupi. A, nemamo ni vremena i gde zimnicu držati? Tačno je, kupovno nikad nije isto kao domaće, ali tokom cele godine može i sveže da se kupi. Ovo je važno: moja kuma iz Vrnjačke Banje pravi odličnu mešanu salatu i pošalje. Hvala joj!

Emina Stošić
Beč, Austrija
– Ranije sam spremala, ali sada ne mogu da stignem. Međutim dobijam od familije iz Srbije pripremljenu. Uglavnom je to ajvar, mleveni paradajz, kiseli krastavčići.

Ana Radosavljević
Beč, Austrija
– Ne spremam zimnicu, već dobijam sve pripremljeno od svekrve iz Srbije. Svi volimo ajvar, džem, slatko, turšiju i ostalo što nam pošalje.

Jelena Lopušina
Šprajtenbah, Švajcarska
– Spremam, kako da ne i to svake godine, to je navika iz mladosti koju sam donela iz rodnog kraja. Neke navike preneli smo i ovde tako da od zimnice spremam, kiseli kupus, ajvar i turšiju. Domaće je domaće, jer tako nešto ovde ne može da se kupi.

Vera Ciganović
Cirih, Švajcarska
– Više ne pravim zimnicu, to sam radila dok sam bila mlađa, a sada sve što mi treba, a posebno kiseli kupus uzmem od prijateljica, koje to rado podele sa mnom. Danas se i ovde u Migrosu kože kupiti kiseli kupus koji se uvozi, ali moram priznati da nije ni blizu dobar kao onaj koji sami spremimo.

Slavica Jelić
Minhen, Nemačka
– Ranije sam u većim količinama spremala voćne kompote za vreme godišnjeg odmora u Nišu. Danas dosta toga od zimnice spremam u Minhenu, ali od povrća koje nabavljamo i pripremamo u Nišu. To su u prvom redu kiseli kupus, turšija, ajvar, sušene paprike, šargarepa s belim lukom. Ako već nešto ne pripremam sama onda u Nišu kupujem konzervisano, jer znam da je tamo vrlo kvalitetno povrće i dobar je izbor svega.

Nada Radojičić
Rozenhajm, Nemačka
– Skoro ništa od zimnice ne pripremam sama zato što imam vrlo malo slobodnog vremena jer radim svaki dan osim nedelje. Ali, zato nam moja majka iz Banjaluke šalje zimnicu, počev od kiselog kupusa pa do raznih salata i ajvara. Ako nešto treba da kupimo od gotove zimnice to radimo u Banjaluci i tako podržavamo akciju Kupujmo domaće.

Duško Zdravković
Ucvil, Švajcarska
– Bilo bi žalosno pored bašte koju imamo ovde u Ucvilu, da ne spremamo zimnicu. Spremili smo je skoro pre mesec dana i to turšiju, neku vrstu ljutice, ljute i kisele paprike, paprike punjene kiselim kupusom i ajvar, bez koga se ne može. A pre par nedelja takođe smo stavili i kupus da se kiseli. Tako da smo se obezbedili za zimu.

Draginja Marković
Herisau, Švajcarska
– Svake godine, tako i ove, stavila sam da se kiseli kupus u jedno burence, a takođe sam spremila i kiselu papriku i karfiol. Te tri stvari spremam svake godine, a ostale salate, kao što je kiseli krastavac, šargarepe, zeleni paradajz i ajvar kupujem u našim ili turskim prodavnicama, kojih ima svuda po Švajcarskoj.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here