Youtube/Ihr Programm - BLEIBEN SIE ZUHAUSE !
Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober ocenio je danas da su mere koje je vlada Austrije preduzela pre tačno dva meseca, uvođenjem 16. marta ograničenja slobode kretanja usled borbe protiv širenja koronavirusa, do sada odlično delovale.

„Dva meseca od kada smo uveli mere konstantno se nalazimo ispod jedan odsto novih zaraza dnevno. Već nedeljama, uz male izuzetke, dnevno ima više osoba koje ozdrave nego što obole”, naveo je on u saopštenju.

Anšober je ukazao da je u brojnim opštinama širom Austrije već danima bez registrovanih novih oboljenja.

Austrijska vlada, prema njegovim rečima, uvela je ispravne mere u pravom trenutku, a zahvaljujući doslednoj primeni od strane stanovništva one su odlično delovale.

– Trenutno punom snagom radimo na primeni druge faze i time postepenog bezbednog otvaranja. Prvi koraci u toj fazi preduzeti su 14. aprila otvaranjem malih radnji, trgovina građevinskom i baštenskom opremom, a drugi korak od 1. maja ukidanjem ograničenja slobode kretanja i otvaranja svih drugih radnji – objasnio je on.

Anšober je rekao da oba koraka otvaranja nisu dovela do povećanja broj obolelih, zbog čega je od petka nastavljen povratak ka normalnosti otvaranjem restorana i prvih ustanova kulture.

Zatim, kaže, slede škole, a od 29. maja i hoteli, bazeni i druge kulturne ustanove.

U prvoj polovini juna, prema njegovim rečima, biće sprovedena naučna analiza pandemije u Austriji, a na osnovi njenih rezultata biće odlučeno da li će se tempo otvaranja povećati.

Anšober je podvukao da zaštita zdravlja ne sme biti predmet eksperimenata, i da zbog toga austrijska vlada deluje obazrivo i postepeno.

– Zdravlje ljudi ostaje u fokusu, a cilj je da Austriju, mirnom rukom, izvedemo kroz najtežu pandemiju proteklih decenija. Do sada smo na dobrom putu – zaključio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here