Tanjug/AP

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober, govoreći o stanju koronavirus pacijenata na intenzivnoj nezi u Austriji, rekao je da je “ovaj virus kao kameleon”.

Zajedno sa vodećim austrijskim lekarima Anšober je govorio o razvoju kod teško obolelih i kazao da lekari već sada treba da razmišljaju od talasu gripa na jesen. On je ukazao da je najveći broj novoobolelih zabeležen 26. marta sa 1.062, a da je vrhunac broja lica smeštenih na intenzivnoj nezi bio 8. aprila sa 267.

– U Austriji, na sreću, nismo došli nijednog trenutka u situaciju da ne možemo da pružimo pacijentu individualnu pomoć – naveo je Klaus Markstaler sa Klinike za anesteziju Medicinskog univerziteta u Beču.

On je istakao da zdravstveni sistem nije bio preopterećen i da lekari nikada putem trijaže nisu morali da donose odluku ko će dobiti medicinsku pomoć, a ko ne.

Florijan Talhamer iz Društva za infektologiju rekao je da je virus kao kamemelon, dodajući da je i sam na početku mislio da je dobro zaraziti se i potom postati imun.

– Međutim, taj stav se kod mene radikalno promenio – kazao je on dodajući da se sada raduje što nije bio zaražen, jer dosadašnje naučne publikacije pokazuju da se ne mogu proceniti dalja oboljenja usled koronavirusa.

– Nemamo još nikakvu terapiju. Nemamo ni vakcinu. Biće zanimljivo šta će od te dve stvari u trci pobediti.

Talhamer je uveren da će obe stvari postojati. Takođe, ukazuje da nastupa jesen i time i sezona gripa, pa će ih biti važno razdvojiti, jer se grip može lečiti, a korona ne. Apelovao je na stanovništvo da se vakciniše protiv gripa.

Ginter Vajs sa Medicinskog univerziteta u Insbruku, kao lekar koji je među prvima u Austriji bio suočen sa koronavirusom, rekao je da teška oboljenja imaju dva “vrhunca”. Najpre imamo visok nivo prisutnosti virusa, a potom teške probleme sa disanjem.

Cilj je da se korona pacijenti zadrže na “normalnom” odeljenju, jer, kako prenosi, kada neko dođe na intenzivnu negu onda tako provede dugo vremena, do pet nedelja, pa se potom teško od toga oporavlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here