pixabay.com

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober ocenio je danas da bi zdravstveni sistem u toj zemlji kolabirao da su restriktivne mere uvedene osam dana kasnije.

– Važan je trenutak kada se uvode mere – podvukao je Anšober na konferenciji za štampu i pozvao se na studiju koja se bavila analizom merama koje je preduzela Austrija.

Naučnici oko Herviga Ostermana i Niki Popera kažu da je Austrija učinila sve što je trebalo i da su mere bile potrebne.

– Brojke su dobre. Teškoće kod pandemije su evaluacija preduzetih mera. Možemo sada reći da je Austrija dobro prošla kroz pandemiju – objasnio je Anšober.

Ukazao je na studiju iz Nemačke koja analizira delovanje mera i pre svega da li su preduzete na vreme, a rezultat, prema njegovim rečima, je veoma jasan.

Zabrana velikih manifestacija je smanjila širenje virusa za 30 odsto na 12 procenata, a i zatvaranje škola i distanciranje građana su, prema njegovim rečima, dodatno pozitivno uticali na zaustavljanje širenja virusa.

Osterman je ukazao da je Nemačka “zatvaranje” sprovela postepeno – prvo je zatvorila obdaništa, onda radnje, a tek potom celu zemlju.

Ukazao je da je za to bilo potrebno dva koraka više nego Austrija, a tek nakon sva tri koraka usledila je faza smanjenja.

Poper je naglasio da bi u Austriji bilo više od 40.000 zaraženih da je reagovala samo nedelju dana kasnije.

– To bi imalo veoma negativne efekte. Imali bi više od 1.000 pacijenata na intenzivnoj nezi. Svaki dan kašnjenja bi nas doveo na rub kolabiranja sistema – objasnio je on.

Što se tiče “otvaranja”, Poper je rekao da bi rano preduzimanje tog koraka dovelo do ponovnog rasta stope zaraze.

Prema njegovim rečima, sada je veoma bitno da se rano utvrde zaraženi i prate njihovi kontakti, kako bi se na vreme izolovali i sprečilo širenje virusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here