Vesti
OD PREDSTAVNIKA SRPSKE ZAJEDNICE TRAŽENO UKLANJANJE DRŽAVNIH I SPORTSKIH OBELEŽJA: Štand SKSZ "Nikola Tesla"

Stravični pritisci na “Vesti” kulminirali su proteklog ponedeljka kada je sprečeno da u Evropi osvane najveći deo tiraža na ćiriličnom pismu.

Da je reč o otvorenoj i orkestriranoj antisrpskoj kampanji potvrđuje skandal na jubilarnom 30. međukulturnom gradskom festivalu Danu stranaca. Na toj dvodnevnoj manifestaciji u Fridrihshafenu na Bodenskom jezeru u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, umalo nije došlo do sukoba Srba i Albanaca. I to nije sve.

Organizatori su od predstavnika srpske zajednice tražili da uklone simbole, grb Republike Srbije, zastavu Republike Srpske, pa čak i fotografije vojvode Živojina Mišića, cara Dušana i grb Crvene zvezde, dok su albanski učesnici slobodno šetali u majicama na kojima je pisalo UČK, što je skraćenica oslobodilačke vojske Kosova!!!

Albanske provokacije na skupu

Predsednik srpske kulturne i sportske zajednice “Nikola Tesla” iz Fridrihshafena Marko Asentić kaže da je velika sreća da su naši ljudi ostali pribrani i nisu reagovali na brojne provokacije, jer inače ne bi mogao ni da zamisli u kom bi to pravcu otišlo.

– Pripremamo sa našom crkvom u Fridrihshafenu i ocem Miloradom zajedničko saopštenje koje ćemo poslati gradskim vlastima i nadamo se da će bar za sledeću godinu nešto preduzeti da se ovako nešto ne bi ponovilo – kaže za “Vesti” Asentić.

Upravni odbor ovog kluba je prethodno izdao saopštenje potkrepljeno fotografijama i video-snimkom gde su i opisani svi detalji ovog skandala.

Navode da su problemi počeli već prvog dana festivala kada je od njih traženo da uklone zvaničnu zastavu Republike Srpske, uz objašnjenje da to nije zvanična zastava BiH, a da je zatim traženo da uklone i sliku vojvode Živojina Mišića, pa čak i zastavu fudbalskog kluba Crvena zvezda.

– Čak je od nas traženo da uklonimo i državni grb Republike Srbije, što smo energično odbili. Već narednog dana ujutru, u nedelju 2. jula, morali smo da sklonimo i crteže cara Dušana i tri prsta koja predstavljaju sveto trojstvo. Smatramo da nijedno od ovih obeležja nije nacionalističko i ne vređa nijedan drugi narod ni državu – ističe Asentić.

Istovremeno je, kaže, u neposrednoj blizini njihovog štanda bilo nemačko-albansko kulturno društvo Ilirija, kojem je očigledno bilo dozvoljeno da postavi državna obeležja i Albanije i  države Kosovo.

– Međutim, sve su ovo sitnice u poređenju sa provokacijama albanske dece i omladinaca koji nisu dozvolili srpskoj deci da igraju fudbal zajedno sa njima. Drugog dana su albanska deca pitala tri devojčice uzrasta od sedam do deset godina iz koje zemlje dolaze i kad su odgovorile da su Srpkinje, rečeno im je da su glupe, treba da se izgube i nestanu i da su Srbi i Albanci u ratu – navodi se u saopštenju kluba “Nikola Tesla” koji okuplja Srbe iz Srbije, Srpske, Crne Gore, Hrvatske, ali i sa Kosova i Metohije i svih država u kojima naš narod živi.

Umalo tuča

Predstavnici kluba “Nikola Tesla” objašnjavaju da je do kulminacije došlo kada su Srbi na svom štandu zaigrali Užičko kolo, a prišla im grupa Albanaca sa razvijenom albanskom zastavom.

– Nakon savetovanja sa predstavnicima Srpske pravoslavne opštine Fridrihshafen, Crnogorskog udruženja Gusle Bodenze, složili smo se da nema mesta nacionalizmu, provokacijama, uvredama i potiskivanju drugih. Proteklih 30 godina smo svi slavili ovaj festival u miru i slozi i mi želimo da to tako i ostane – ističu iz ovog kluba.

Međunacionalne provokacije

Aleksandar Prijović, predsednik Crnogorske zajednice Gusle Bodenze i akter događaja, kaže za “Vesti” da ga je najviše pogodilo što su u provokacijama učestvovali albanski mališani, jer su otvoreno provocirali srpske vršnjake.

– Deca su bila iznenađena i razočarana jer su vaspitana da su deca deca, a ne pripadnici neke nacije od kojih treba da se pazi i sklanja zato što je pripadnica druge nacije – navodi Prijović.

4 COMMENTS

  1. Sta Crnogorci pricaju,kad njihova Crna Gora priznala Kosovo i lobira za prijem istog u evropskim institucijama?

  2. Natavno da je problem kad nas Narod prolazi zadnjih 20 godina troturu Zapada a kao drugo i nasa je greska nismo bili toliko aktivno i Mobilisation protiv Albanaca. Jednostavno smo cutali i trpeli radili svoj poso i propustali sve to olako. Dok su Albanci gradili svoju neku laznu nezavisnost mudro uz jake Lobie.

  3. Onda zavrsimo pricu sa Zapadom. Zauvek. Ne treba tu da se zadrzavamo, radimo, primamo penzije, da nam deca idu tu u skole, studiraju, rastu, odajaju se…resimo se te histerije zauvek. Nema bre od kukanja nista. Samo delovanje i odlucni potezi.

  4. Mislim da je to sto su ta djeca uradila katastrofalno, primitivizam teski… ali; imam jednu primjedbu Srbima, stand i postavka izgledaju kao sund, vizualno, ne mislim tematski.. Ruzno i zakaceno kao da treba da se susi…kada bi sve to estetski lijepo izgledalo, ne bi nikome smetalo… ovako, seljakluk i ponizavanje onih i onog sto se predstavlja tu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here