Postoji intencija u regionu da se ponovo antisrpstvo istakne u prvi plan i da se na tome jačaju ili grade političke karijere, izjavio je diplomata Zoran Milivojević.

Jučerašnji sastanak crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića i hrvatskog predsednika Zorana Milanovića Milivojević je ocenio kao pokušaj da na srpskom pitanju u regionu dvojica predsednika ostvare svoje političke ciljeve.

– Imam u vidu da obojica slabo stoje u svojim matičnim državama i da postoji problem kohabitacije i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori. Treba podvući da u ovome nisu direktno učestvovale vlade tih zemalja, u Crnoj Gori iz poznatih razloga, jer su stavovi aktuelne vlade i gospodina Ðukanovića do kraja suprotstavljeni, a u Hrvatskoj takođe postoji problem u kohabitaciji između predsednika Milanovića i premijera Plenkovića, odnosno vlade HDZ – istakao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, radi se o potezima za obezbeđivanje političke podrške u sopstvenim zemljama, ali i o građenju političkog saveza u regionu, čemu su, kako kaže, sklone i BiH i druge zemlje iz regiona.

– To vidim kao pokušaj da na domaćoj sceni i u regionu podignu svoj politički rejting i ponude temu koja je u ovom trenutku možda nešto aktuelnija nego ranije, da na tom antisrpstvu koje je dominiralo i u ovom njihovom susretu izgrade političku poziciju za neko buduće vreme – rekao je Milivojević.

On je naveo kako može da zamisli da ovi akteri počnu da koriste termin koji uveliko koriste velike sile o malignom uticaju Srbije u regionu.

– Očigledno je da se uspostavlja jedno političko savezništvo i jedan politički blok u suprotstavljanju uticaju Srbije u regionu, u situaciji kad je srpski uticaj sasvim sigurno porastao u regionu, kad politika Srbije daje određene rezultate i kad je interes Srbije došao do izražaja, a koji očigledno dovodi u pitanje te antisrpske strukture u regionu – izjavio je Milivojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here