EPA/Christian Bruna
Kancelar Austrije Karl Nehamer

Partija antivaksera “Ljudi, sloboda, osnovna prava” (MFG) osvojila je, na nedeljnim lokalnim izborima u opštini Vajdhofen an der Ibs 17 odsto glasova, i time “slomila” apsolutnu većinu koju je Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Karla Nehamera držala od prošlih izbora.

Gradonačelnik Verner Kramer, koji je 2017. osvojio apsolutnu većinu sa 60,2 odsto osvojenih glasova, pao je na 41,33 odsto. Time OVP u opštinskoj skupštini drži 18 od 40 mandata.

MFG, koja postoji tek od prošle godine, i koja se po prvi put kandidovala izvan pokrajine Gornje Austrije, gde se nalazi u pokrajinskoj skupštini, osvojila je 17,08 odsto glasova, i time je treća politička snaga u Vajdhofenu.

MFG je formirana od strane protivnika epidemioloških mera koje je austrijska vlada uvela tokom pandemije, a posebno i obavezne vakcinacije. Ova stranka od svog formiranja neprestano jača, a ovo su prvi izbori na kojima je uspela značajno da „preuzme“ glasove pre svega od FPO, ali i dve najveće partije SPO i OVP.

Na drugom mestu je Socijaldemokratska partija (SPO), koja je osvojila 21,66 odsto glasova, za skoro šest odsto više nego na prošlim izborima.

U opštinskoj skupštini biće još stranka „FUFU“ (Bezbojni nezavisni formirani uniformisani), koja je osvojila 10,2 odsto glasova, za jedan procenat manje nego na prošlom glasanju. Slobodarska partija (FPO) osvojila je svega 4,03 odsto glasova, za jedan odsto manje nego pre.

Inače, kandidat FPO za gradonačelnika Jozef Gšvandeger je izazvao pažnju ne samo austrijske, već svetske javnosti, kada je sredinom januara naveo da je pročitao „Majn kampf“ Adolfa Hitlera.

Zeleni, koji sa OVP glasaju na saveznom nivou, osvojili su samo 3,06 odsto glasova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here