pixabay.com
Foto: Ilustracija

Italijanska policija upozorila je danas da su neki od protivnika vakcine pozivali na oružane napade tokom planiranih antivladinih protesta ovog vikenda i saopštila da se za osam osoba vodi istraga zbog podsticanja na na krivično delo.

U policijskom saopštenju se navodi da su pretresi sprovedeni u šest italijanskih provincija, uključujući Milano, Rim i Veneciju, a da je osam osoba pod istragom kao deo grupe koja na aplikaciji Telegram sebe naziva “ratnicima”, prenosi Rojters.

Sumnja se da su se oni spremali da izvedu napade tokom demonstracija zakazanih u subotu i nedelju u Rimu protiv vladinih zdravstvenih propusnica, kojima se omogućava ulazak na mnoga javna mesta u okolnostima pandemije Covid-19.

Policija sumnja da je grupa koristila Telegram da organizuje svoje aktivnosti i da podstakne druge da izvode napade u drugim gradovima, navodi se u saopštenju.

Zelena propusnica je digitalni ili papirni sertifikat koji pokazuje da li je neko primio najmanje jednu dozu vakcine protiv Covid-19, da li je testiran kao negativan na virus ili se nedavno oporavio od bolesti, a uveden je tokom leta kako bi se sprečilo širenje infekcije i ohrabrili ljudi da se vakcinišu.

Ovaj sistem izazvao je proteste nekih Italijana koji kažu da on narušava prava i slobode, ali se samo manji broj njih pojavio na demonstracijama organizovanim prošle nedelje kojima je planirano da se blokira železnički saobraćaj širom zemlje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime