EPA//Valdrin Xhemaj

Američka agencija AP u tekstu o prevremenim izborima na KiM konstatuje da se oni održavaju u vreme poziva prištinskim liderima da obnove dijalog sa Beogradom, kao i da su među kandidatima za premijera većinom bivši pripadnici “Oslobodilačke vojske Kosova”.

Izbori, koji se održavaju u nedelju, raspisani su posle ostavke Ramuša Haradinaja, koju je dao nakon što je dobio poziv od tužlaštva Specijalnog suda za saslušanje u vezi sa zločinima protiv Srba tokom i posle sukoba 1998-99. godine.

Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova saslušan je u Hagu, ali nije optužen, i on će na izborima odmeriti snage sa drugim kandidatima za premijera, među kojima je i Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, inače prva žena kandidat za premijera.

Ostali kandidati za premijera su Kadri Veselji iz Demokratske partije Kosova i Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja, koji je poznat po tome što je bacao suzavac i flašice sa vodom u parlamentu u Prištini.

Svi kandidati, sem Osmanija, navodi AP, bivši su borci “OVK” koja je pokrenula sukobe 1998-1999. koji su okončani intervencijom NATO.

To će biti sedmi izbori na Kosovu od okončanja sukoba, a pravo glasa ima 1,9 miliona ljudi koji biraju 120 poslanika.

Nijedna partija samostalno najverovatnije neće odneti pobedu na izborima, a pokazalo se da je teško formirati koalicije, koje se s druge strane lako raspadaju, konstatuje američka agencija.

Pregovori o normalizaciji odnosa su u zastoju od prošle godine kada je Priština uvela takse na proizvode iz Srbije, a niko od stranačkih lidera, strahujući od gubitka glasova, nije izričito rekao da će one biti ukinute ili suspendovane i da će razgovori biti nastavljeni, uprkos pritisku SAD i EU, primećuje AP.

Srpska manjina sa 10 mesta u parlamentu, ostaje ključni igrač, imajući u vidu da bi njihovi glasovi mogli da budu potrebni za formiranje vladajuće koalicije, što je, dodaje AP, scenario koji se odigrao pre dve godine.

Očekuje se da će Srpska lista, koja ima podršku Beograda, osvojiti najveći broj glasova u delovima pretežno naseljenim Srbima.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here