Afrički kontinent vapi za ruskim investicijama, njenom aktivnom političkom ulogom i rešenjem libijskog pitanja po modelu sirijskih pregovora u Sočiju. Afrika očekuje dosta od Rusije, ali ima šta i da ponudi, piše Sputnjik.

– Rusija nikada nije bila kolonizator u Africi i ne nosi teret prošlosti – rekao je za Sputnjik ministar spoljnih poslova privremene vlade Libije (smeštene u Tobruku) Abdeljhadi Hvejdž na marginama samita „Rusija-Afrika“ u Sočiju.

On je istakao da su odnosi između Rusije i Libije uvek bili prijateljski i strateški i da je to jedan od razloga za produbljenu i sveobuhvatnu zajedničku saradnju. Prema njegovim rečima, ovakav samit je trebalo još davno održati, ali da je dobro što je održan 2019, a ne 2020. ili 2021. godine.

Želimo libijske pregovore, poput sirijskih u Sočiju

– Libija je severna kapija Afrike. Nažalost, nebezbedna, u nelegalnom opticaju se nalazi više od 21 miliona jedinica oružja. U Nigeriji i Kamerunu je teška bezbednosna situacija. Afrika treba da prekine uvoz i proizvodnju oružja. Potrebno je usmeriti snage na ekonomiju i socijalna pitanja. Oko 60 odsto procenata afričkog stanovništva čine mladi – rekao je šef libijske diplomatije.

– Nadamo se da će Rusija igrati značajniju ulogu u rešavanju libijske krize. Rusija je aktivan član SB UN i velika ekonomska sila. Želimo da Rusija vodi libijske pregovore po ugledu na sirijske pregovore u Sočiju – dodao je on.

Rusiji su sva vrata širom otvorena

– Potrebno nam je rusko učešće u razvojnoj sferi, naftnom i gasnom sistemu, čekamo ruske investicije za izgradnju železnice i obnovu zemlje. Istočna vlada kontroliše 90 odsto zemlje. Neophodni su nam projekti za obnovu infrastrukture, puteva, struje. Ponovo pozivamo Rusiju da radi u Libiji – istakao je libijski ministar spoljnih poslova Hvejdž.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here