EPA/Georgi Licovski
Grčka granica

U Privrednoj komori Srbije u Beogradu održana je sednica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (Kif ZB6), asocijacije koja okuplja privredne komore Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova i Srbije.

Sa ovog sastanka privrednici Zapadnog Balkana uputili su zajednički apel svojim vladama i političkim strukturama regiona da učine sve kako bi privreda poslovala na što jednostavniji način i da se okrenu budućnosti i zajedničkoj regionalnoj saradnji. “Građanima regiona dajte budućnost, a ne prošlost”, zajednička je poruka svih predsednika privrednih komora Zapadnog Balkana vladama svojih zemalja.

Privrednici traže hitno ukidanje svih barijera poslovnih i ekonomskih u regionu, posebno onih koji su poslednica loših političkih odnosa Beograda, Prištine i Sarajeva. Od Vlada u Sarajevu i Prištini zatraženo je međusobno ukidanje viza i svih drugih ograničenja za slobodu kretanja. Zatraženo je priznavanje registarskih tablica i osiguranja vozila koja onemogućuju potpunu slobodu kretanja i poslovanja što dovodi do nepotrebnih troškova u poslovanju privrede.

Privredne komore Zapadnog Balkana poslale su i jasnu poruku Evropskoj uniji da je nedopustiva dalja blokada uvođenja vizne liberalizacije za stanovnike Kosova. Sprečavanje građana i privrede da se slobodno putuje u direktnoj je suprotnosti sa osnovnim ljudskim i evropskim pravom. Privredne komore regiona podsećaju Brisel da je upravo vizna liberalizacija bila prekretnica i najveći zamajac ekonomskog razvoja svih zemalja Zapadnog Balkana.

Zajednički je ocenjeno i da je inicijativa o ukidanju PCR testa za putovanje građana u zemlje regiona, koja je usvojena upravo na incijativu privrednih komora, imala velikog efekta na poslovanje kompanija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here