Lična arhiva
Čuvaju narodno blago: Članovi FA "Mileva Marić"

Nedavno je u Lozani održan treći po redu festival multikulture. S obzirom na to da u ovom švajcarskom gradu živi 160 nacija, cilj trodnevnog festivala je da prikaže kulturu, tradiciju i kulinarske specijalitete svih tih naroda. Na ovogodišnjem skupu i naša zemlja je dobila priliku da prikaže svoju kulturu, običaje i kulinarstvo. Čast da predstavlja Srbiju pripala je Folklornom ansamblu “Mileva Marić” iz Mon sur Lozana, a folkloraši iz predgrađa Lozane su to učinili na najbolji mogući način. FA “Mileva Marić” je imao štand sa hranom na kome su najveći doprinos dali upravo igrači. Štand je privukao veliki broj posetilaca koji su hteli da probaju naše specijalitete, a najveću pažnju i interesovanje je privuklo pečenje praseta na ražnju. Trećeg i završnog dana festivala članovi FA “Mileva Marić” su se predstavili igrama i pesmama iz Srbije, a za koreografiju “Srce gori za devojče”, kojom su predstavili srpske svadbene običaje iz okoline Gnjilana, nagrađeni su ogromnim aplauzom. Veliko interesovanje publike vladalo je i za živopisnu narodnu nošnju.

Štand bio izuzetno posećen

Inače, FA “Mileva Marić” je osnovan u mart 2022. godine i to je učinila grupa mladih igrača sa željom da ostanu što bliže srpskim običajima, da održavaju blago starih nošnji, pevaju izvorne pesme i igraju srpske igre. Odlučili su da njihov ansambl nosi ime Mileve Marić, a cilj im je da svojim radom proslave ime naučnice koja je neopravdano ostala u senci slavnog supruga Alberta Ajnštajna i da njeno ime i njen rad ne padnu u zaborav. Isto žele i kada je reč o srpskim običajima. Ansambl želi da pokaže celom svetu da su Srbi narod koji može da se pohvali bogatom istorijom i velikanima poput Mileve Marić.

Na zabavi KUD Božur

Saradnja

Članovi Folklornog ansambla “Mileva Marić” u misiji očuvanja srpskih običaja i tradicije rado sarađuje sa drugim našim udruženjima. Tako su nedavno sa još nekoliko klubova učestvovali i na

Ražnjevi bili atrakcija: Miris pečenja privukao mnoge

Jesenjoj zabavi KUD Božur iz Otvil am Zea. “U ime svih članova, zahvaljujemo KUD Božur na pozivu, kvalitetnom gostoprimstvu, toplom druženju i lepoj zabavi. Do sledećeg viđenja,

veliki pozdrav. Vaši Marići”, stoji na Fejsbuk stranici ansambla iz Mon sur Lozana.

Ženska pevačka grupa

Sve brojniji

U ansamblu je trenutno ukupno 103 igrača, a kada su počeli bilo ih je upola manje. Svrstani su u po dve igračke i pevačke grupe. To su dečji i izvođački ansambl, kao i muška i ženska pevačka grupa. Vežbali su pod nadzorom koreografa Sneže i Nikole, članova KUD Oro iz Pariza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here