EPA-EFE

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu doktor Predrag Sazdanović kaže za RTS da se epidemija polako širi svuda u Srbiji.

On ističe i da je veoma pesimističan i da moramo da budemo danas pametni da sutra ne bismo brinuli. Takođe je objasnio kako će se situacija razvijati ukoliko se “ne uzmemo u pamet”.

– Zamislimo jednu situaciju da je danas 15. novembar i da Srbija obara sve dnevne rekorde u broju novozaraženih i da treba da slavite svoju slavu, recimo Aranđelovdan, a vi nemate koga da pozovete, jer su svi koji poznajete ili zaraženi ili na intenzivnoj nezi – rekao je Sazdanović.

Ukazao je da navodi ovu apokaliptičnu verziju, jer ona može da se desi za 15-20 dana.

– Ukoliko danas nismo pametni, ako danas ne nosimo maske, nismo pažljivi i izbegavamo ilegalna okupljanja, ne držimo distancu i ne peremo ruke, onda će nam se desiti da nećemo imati koga da pozovemo za svoje slave, jer će biti masovnog zaražavanja i biće mnogo bolesnih – dodao je Sazdanović.

– Danas je vreme da budemo pametni, da sutra ne bismo razmišljali šta nam se desilo – poručio je direktor Kliničkog centra Kragujevac.

Naglasio je da je u Evropi dramatična situacija i svuda oko nas u okruženju.

– Veoma sam pesimističan, ne poštuju se mere, razne gluposti vidimo preko društvenih mreža. Zaključak je jednostavan – ovde moramo da budemo danas pametni da sutra ne bismo brinuli – rekao je Sazdanović.

Na pitanje da li broj obolelih u Kragujevcu zabrinjava, Sazdanović odgovara potvrdno i navodi da su juče imali preko 220 pregleda u respiratornim centru, kao u julu kada je situacija bila veoma teška.

– Plašim se da ponovo ulazimo u jedan ritam koji će nas za par dana uvesti u identičnu situaciju kao što je bila u julu. Ja sam tada govorio da nam preti španski i italijanski scenario, sada to više nije, sada je to evropski scenario, jer svuda je strašno – dodao je Sazdanović.

– Ako se ne uzmemo u pamet i ne budemo odgovorni prema sebi i svojim porodicama, ne nosimo masku i izbegavamo okupljanja biće nam još teže – zaključio je direktor Kliničkog centra Kragujevac.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here