Kosovo online
Visoka predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova

Visoka predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova rekla je za Kosovo Onlajn da očekuje brzo formiranje Vlade Kosova kako bi se što pre nastavio dijalog između Prištine i Beograda. Navela je i da bi predstavnici Srba, koji su dobili najviše glasova na izborima, trebalo da budu deo buduće vlade i ponovila da EU da očekuje ukidanje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

– O taksama od 100 odsto koje je uvela Vlada Kosova na uvoz robe iz Srbije i BiH Evropska unija je više puta rekla da bi trebalo da budu ukinute. Mi nismo promenili stav, naprotiv, mislimo da bi nova vlada trebalo odmah da ukine takse. Ne samo zato što je to u suprotnosti sa CEFTA sprazumom, nego i zbog toga što je to protiv dobrosusedske saradnje – istakla je Apostolova.

– Nedavno je obeleženo godinu dana od uvođenja taksi, što je zaustavilo i dijalog. Novi predstavnik EU Žozep Borel bio je jasan da se dijalog Kosova i Srbije mora nastaviti. Izgubljeno je dosta vremena. Dijalog mora biti obnovljen i zato želim još jednom da naglasim da Vlada Kosova mora da bude formirana što je pre moguće – dodala je ona.

Apostolova je ukazala da je Evropska unija tu da olakša dijalog između Srbije i Kosova.

– Uloga EU i drugih partnera je da osigura da se svi sporazumi koje je Kosovo preuzelo realizuju. To isto važi i za drugu stranu jer i Srbija treba da realizuje neke sporazume. Finalni sporazum treba da bude obiman, delotvoran, u skladu sa međunarodnim konvencijama i zakonima i u skladu sa vrednostima EU – zaključila je Apostolova.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here